Έβδομη μέρα διαμαρτυρίας των πολιτών του Ιράν για τη χειρότερη λειψυδρία της πεντηκονταετίας

88

Για έβδομη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώνουν οι άνθρωποι στο νοτιοδυτικό Ιράν διαμαρτυρόμενοι για ελλείψεις στο νερό. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, τουλάχιστον δύο διαδηλωτές έπεσαν νεκροί. Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι για τα θύματα φταίνε οι οπλισμένοι διαδηλωτές, ωστόσο ακτιβιστές αναφέρουν στα κοινωνικά μέσα ότι σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Το Ιράν αντιμετωπίζει τη χειρότερη λειψυδρία εδώ και 50 χρόνια, η οποία έχει επιφέρει πολλές διακοπές ρεύματος, την ώρα που οι αμερικανικές κυρώσεις επί διοίκησης Τραμπ και οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν γονατίσει την οικονομία της χώρας. Οι εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων στον βασικό τομέα της ενέργειας, και οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για μήνες κακοδιαχείρισης, ανεργίας και πληθωρισμού.

Στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν στενά τις διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν εναντίον διαδηλωτών.

«Υποστηρίζουμε τα δικαιώματα των Ιρανών να συγκεντρώνονται ειρηνικά και να εκφράζονται. Οι Ιρανοί πρέπει να απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα χωρίς φόβο βίας, χωρίς φόβο για αυθαίρετη κράτηση από τις δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το Human Rights Activists News Agency, τουλάχιστον 31 διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο το Ιράν τη Δευτέρα και την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένων συγκεντρώσεων εργατών και αγροτών.

πηγή: cnn.gr