Εταιρικός μετασχηματισμός για τα Ελληνικά Πετρέλαια

77
2b92815e9a4a370df08f5ce74413c3a5 xl

Tο σχέδιο εταιρικού μετασχηματισμού του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα η διοίκηση της εταιρείας. Στο νέο ενεργειακό περιβάλλον που διαμορφώνει η ευρωπαϊκή συνθήκη για το green deal και οι νέοι πιο φιλόδοξοι στόχοι για την πολιτική μείωσης των εκπομπών ρύπων, τα ΕΛΠΕ απαντούν με ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις και τις ανάγκες τις νέας εποχής.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα το μεσημέρι σε συνέντευξη τύπου τις λεπτομέρειες του σχεδίου μετεξέλιξης, ωστόσο όπως αποκαλύφθηκε χθες από το Σωματείο Εργαζομένων, προβλέπεται η δημιουργία μιας νέας εταιρείας συμμετοχών. Κάτω από την ομπρέλα της holding εταιρείας που θα έχει την ίδια μετοχική σύνθεση, θα «κουμπώσουν» με ξεχωριστές θυγατρικές, οι δραστηριότητες στα πετρελαιοειδή (διύλιση, πρατήρια), τα έργα των ΑΠΕ για τα οποία ο στόχος είναι τα 600 MW εγκατεστημένης ισχύς και ο διπλασιασμός τα επόμενα χρόνια, ο τομέας του ηλεκτρισμού, πιθανώς η ηλεκτροκίνηση αλλά και οι υδρογονάνθρακες.

Ειδικά για τον τομέα των ορυκτών καυσίμων, τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν έχουν κρύψει την αλλαγή σχεδιασμού, ο οποίος περιλαμβάνει στοχευμένη και επιλεκτική ανάπτυξη. Στο πλαίσιο αυτό είναι πλέον θέμα χρόνου τα ΕΛΠΕ να επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο, τα δικαιώματα που τους έχουν παραχωρηθεί σε κάποια οικόπεδα ανά την χώρα.

Στόχος είναι η προσαρμογή με την κοινοτική οδηγία για την εναρμόνιση με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης, η οποία όπως σημειώνουν από το ΥΠΕΝ έχει προβλεφθεί με το νόμο 4706 /2020 και ψηφίστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ.

Με τον τρόπο αυτό τα ΕΛΠΕ γυρίζουν σελίδα στον τρόπο διοίκησης, καθώς -χωρίς προς ώρας τουλάχιστον- να διαταράσσεται η μετοχική σύνθεση (45,5% όμιλος Λάτση, 35,5% ελληνικό δημόσιο, 11% θεσμικοί επενδυτές), το διοικητικό συμβούλιο θα διορίζεται απευθείας από την γενική συνέλευση των μετόχων.

Μέχρι σήμερα υπήρχε μια άτυπη συμφωνία μεταξύ δημοσίου και της Paneuropean ώστε να υπάρχει ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής στην διοίκηση με εξαίρεση την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ένα πρόσωπο επιλογής της τότε κυβέρνησης. Ωστόσο τα δημόσιο διόριζε τα 7 από τα 13 μέλη.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές, το ΔΣ από 13μελές γίνεται 11μελές και καταργούνται οι θέσεις των δύο εκπροσώπων των εργαζομένων. Με τον τρόπο αυτό, τα ΕΛΠΕ επιδιώκουν την ανεξαρτησία τους και μια σταθερή διοίκηση, η οποία δεν θα επηρεάζεται από τυχόν κυβερνητικές αλλαγές.

πηγή: newmoney.gr