Έρχονται τα προγράμματα "Ηλεκτροκινούμαι Υπεύθυνα" και "Εξοικονομώ – Αυτονομώ"

88

Την αυλαία δύο σημαντικών προγραμμάτων επιδοτήσεων αναμένεται να ανοίξει εντός των προσεχών ημερών το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η αρχή θα γίνει εκτός απροόπτου αύριο Τετάρτη, με την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μεταφορών και Υποδομών και Οικονομικών για το νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτροκινούμενων οχημάτων και δικύκλων “Ηλεκτροκινούμαι Υπεύθυνα”. Θα ακολουθήσει την επόμενη εβδομάδα ο οδηγός για το νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” όπως θα είναι ο νέος τίτλος ενός από τα δημοφιλέστερα προγράμματα του ΕΣΠΑ του περίφημου “Εξοικονομώ κατ᾽ οίκον”.

Πιο συγκεκριμένα η ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί αύριο θα περιγράφει αναλυτικά το πρόγραμμα, μέσω του οποίου θα παρέχεται bonus για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, τους δικαιούχους, τη διαδικασία και τις τεχνικές προδιαγραφές. Το bonus φτάνει τις 6 χιλιάδες ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου από ιδιώτη και μπορεί να αυξηθεί κατά χίλια ευρώ σε περίπτωση απόσυρσης αυτοκινήτου και κατά 500 ευρώ για την επιδότηση εγκατάστασης φορτιστή. Το πρόγραμμα “Ηλεκτροκινούμαι υπεύθυνα” προβλέπει επίσης σημαντικές επιδοτήσεις έως 8 χιλιάδες ευρώ για τους οδηγούς ΤΑΧΙ που αυξάνεται κατά 2,5 χιλιάδες με την υποχρεωτική απόσυρση του παλιού ταξί. Τέλος επιδότηση έως και 5500 προβλέπεται για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου για εταιρικούς στόλους. 

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ” θα περιλαμβάνει νέα κίνητρα πχ για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά), υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και έξυπνα συστήαμτα διαχείρισης ενέργειας. Με τις επιδοτούμενες παρεμβάσεις θα απαιτείται κατ᾽ ελάχιστον η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών κατά 3 κατηγορίες τουλάχιστον. Θα προβλέπεται προσαύξηση του ποσοστού επιδότησης για κατοικίες που κατατάσσονται σε χαμηλές ενεργειακές κατηγορίες (Η και Ζ), με τον όρο να προκύπτει πρόσθετη ενεργειακή αναβάθμιση τουλάχιστον κατά 4 κατηγορίες, μετά τις παρεμβάσεις.  Επίσης θα διευρύνονται οι επιλέξιμες παρεμβάσεις αλλά και τα εισοδηματικά όρια.