Εργοστάσιο μετατρέπει διοξείδιο του άνθρακα σε πέτρα

210

Η Climeworks, με έδρα την Ελβετία, έθεσε σε λειτουργία το μεγαλύτερο έως τώρα εργοστάσιο συλλογής διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα στη νοτιοδυτική Ισλανδία. Το Orca, όπως ονομάστηκε (Ενέργεια στα Ισλανδικά), βρίσκεται σε ιδανική τοποθεσία για να δοκιμάσει τη νέα αυτή τεχνολογία, καθώς τροφοδοτείται με ενέργεια από ένα κοντινό γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.

Το Orca θα συλλέγει 4.000 τόνους CO2 το χρόνο, όσο οι ρύποι δηλαδή 790 επιβατικών αυτοκινήτων. Ένα μικρό ποσό αν λάβουμε υπόψιν πως είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο αυτού του είδους, πρέπει να θυμόμαστε όμως πως πρόκειται για εγκαταστάσεις δοκιμών πριν την έλευση μεγαλύτερης κλίμακας εγκαταστάσεων.

Η Climeworks χρησιμοποιεί τη μέθοδο “solid direct air capture” για να συλλέξει το CO2 με τους ανεμιστήρες. Ο αέρας περνάει από φίλτρα τα οποία συλλαμβάνουν το CO2 και όταν τα φίλτρα γεμίσουν, θερμαίνονται σε θερμοκρασία 100 βαθμών Κελσίου που απελευθερώνει το CO2 από τα φίλτρα, οδηγώντας το σε αγωγούς για μόνιμη αποθήκευση σε ένα διπλανό κτίριο. Εκεί, αναμιγνύεται με νερό (27 τόνοι νερού για κάθε τόνο διοξειδίου) και οδηγείται βαθιά στο υπέδαφος. Το νερό αντιδρά με το βασαλτικό υπέδαφος μετατρέποντας το διοξείδιο σε ορυκτό. Με την πάροδο του χρόνου γίνεται στερεός βράχος.

πηγή: unboxholics.com