Έργο αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία

54
screenshot 3

Ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η υλοποίηση του μεγάλου project αντλησιοταμίευσης της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία. Ειδικότερα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η έγκριση του θεσμικού πλαισίου για τα έργα αποθήκευσης από την Ε.Ε. βρίσκεται σε τελικό στάδιο. Παράλληλα, όμως, με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (στις 9 Απριλίου) τροποποιήθηκε η ΑΕΠΟ (Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων) για την κατασκευή και λειτουργία του project της Αμφιλοχίας.

Με την απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στην επικαιροποίηση των περιβαλλοντικών μελετών σε εναρμόνιση με τις τροποποιήσεις των αδειών παραγωγής που χορηγήθηκαν από τη ΡΑΕ και την αλλαγή του τρόπου διασύνδεσης κατόπιν σχετικής υπόδειξης του ΑΔΜΗΕ. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν σε ένα βαθμό τα έργα διασύνδεσης και οδοποιίας και μειώνουν σημαντικά το εύρος κατάληψης του έργου.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η μετατόπιση του ΚΥΤ Αμφιλοχίας εντός του χώρου του σταθμού παραγωγής «Πύργου» και η αντίστοιχη μετατόπιση του δικτύου σύνδεσης με το υφιστάμενο ΚΥΤ Αχελώου. Ταυτόχρονα η απόφαση αποτελεί και «έγκριση επέμβασης» για τα τμήματα του έργου που εκτελούνται σε δασικές εκτάσεις ενώ καθορίζονται και οι ειδικότεροι όροι.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη και πιο «ώριμη» στη χώρα μας επένδυση στον συγκεκριμένο τομέα, ύψους 500 εκατ. ευρώ, η οποία και θα είχε ολοκληρωθεί εάν υπήρχε θεσμικό-ρυθμιστικό πλαίσιο.

Το έργο θα περιλαμβάνει δυο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα θα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και ετήσια παραγωγή ενέργειας 816 GWh, ενώ θα δημιουργήσει 900 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο κατασκευής και άλλες 60 μόνιμες όταν περάσει σε λειτουργική φάση.

πηγή: newmoney.gr