Έρευνα για τη μείωση του πληθυσμού των Μάγια λόγω κλιματικής αλλαγής

47

Νέα έρευνα του πανεπιστημίου McGill που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο περιοδικό Quaternary Science Reviews, έδειξε ότι οι ακραίες κλιματικές αλλαγές κάθε είδους, συνδέονται με τη μείωση του πληθυσμού των Μάγια στην κεντρική Αμερική. Σημαντικό ρόλο για το συμπέρασμα αυτό έπαιξαν τα αρχαία ανθρώπινα απόβλητα που συνελέγησαν από μια μικρή λίμνη κοντά στην Itzan, έναν πρώην οικισμό των Μάγια στην περιοχή όπου σήμερα βρίσκεται η Γουατεμάλα.

Σύμφωνα με τον Benjamin Keenan, υποψήφιο διδάκτορα του πανεπιστημίου και βασικό συντάκτη της έκθεσης, παρόλο που τα ανθρώπινα απορρίματα δεν διατηρούνται για πολύ καιρό σε περιβάλλοντα τροπικών δασών, οι μικροοργανισμοί που αναπτύσσονται εκεί αντέχουν περισσότερο.

Κοιτάζοντας τις συγκεντρώσεις από τις στανόλες κοπράνων που διατηρήθηκαν στη λάσπη της λίμνης δίπλα στον οικισμό, η ομάδα μπόρεσε να σκιαγραφήσει μια εικόνα της αλλαγής του πληθυσμού σε μια περίοδο 3.300 ετών. Η μελέτη τους έδειξε ότι ο πληθυσμός της Itzan μειώθηκε κατά τη διάρκεια περιόδων μεγάλης ξηρασίας που κράτησαν δεκαετίες ή ακόμη και αιώνες. Άλλωστε και προηγούμενες μελέτες έχουν εκτιμήσει ότι η ξηρασία ίσως οδήγησε στην κατάρρευση του πληθυσμού των Μάγια.

Ωστόσο η μελέτη του McGill έδειξε ότι πιθανότατα σημειώθηκε μείωση πληθυσμού στην Itzan και κατά τη διάρκεια μιας πολύ υγρής περιόδου, περίπου το 400-200 π.Χ.

Ο Keenan λέει ότι και στις δύο περιπτώσεις – παρατεταμένη ξηρασία και παρατεταμένες βροχοπτώσεις – ο πληθυσμός μειώθηκε, πιθανώς λόγω μαζικής μετανάστευσης σε πιο πράσινα λιβάδια. Το άφθονο νερό είναι σημαντικό για μια κοινωνία να ευδοκιμήσει, αλλά οι πολύ υγρές συνθήκες μπορεί να βλάψουν τη γεωργία. Το υπερβολικό νερό μπορεί να διαβρώσει το έδαφος και να θέσει σε κίνδυνο την πηγή τροφίμων μιας κοινότητας.

«Βλέπουμε αυτήν την κοινωνική απάντηση και στα δύο άκρα του κλίματος», σημειώνει.

πηγή: cnn.gr