Έρευνα αποδεικνύει ότι η Γη θερμάνθηκε πολύ πιο γρήγορα τα τελευταία 150 χρόνια

122

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα διεξήγαγαν μια μελέτη με στόχο την ανακατασκευή του κλίματος της γης από την τελευταία Εποχή των Παγετώνων, η οποία συνέβη πριν από περίπου 24.000 χρόνια. Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό «Nature» και επικεντρώθηκε σε τρία κύρια ευρήματα. Το πιο κρίσιμο στη μελέτη ήταν η επαλήθευση ότι οι κύριοι παράγοντες της κλιματικής αλλαγής από την τελευταία εποχή των παγετώνων είναι οι αυξανόμενες συγκεντρώσεις αερίων του θερμοκηπίου και η απώλεια μάζας πάγου στα στρώματα πάγου σε όλο τον κόσμο.

Η μελέτη πρότεινε, επίσης, ότι μια τάση υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει εμφανιστεί τα τελευταία 10.000 χρόνια, η οποία ισχυρίζεται ότι έχει διευθετήσει τη συζήτηση μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με το εάν τα τελευταία 10.000 χρόνια ήταν θερμότερα ή ψυχρότερα. Ένα άλλο από τα βασικά ευρήματα της μελέτης είναι ότι το μέγεθος και ο ρυθμός της υπερθέρμανσης του πλανήτη τον τελευταίο ενάμιση αιώνα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το μέγεθος και τον ρυθμό των μεταβολών της θερμοκρασίας τα τελευταία 24.000 χρόνια. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Τζέσικα Τίρνεϊ, η οποία επίσης συνέγραψε τη μελέτη, λέει ότι η ανακατασκευή της ομάδας υποδηλώνει ότι οι τρέχουσες θερμοκρασίες στον πλανήτη είναι άνευ προηγουμένου σε σύγκριση με τα τελευταία 24.000 χρόνια.

Επιπλέον, ο Tierney πιστεύει ότι τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η ταχύτητα της υπερθέρμανσης του πλανήτη που προκαλείται από τους ανθρώπους έχει εμφανιστεί ταχύτερα από οποιοδήποτε άλλο φαινόμενο τα τελευταία 24.000 χρόνια. Στη μελέτη τους, οι ερευνητές δημιούργησαν χάρτες της παγκόσμιας θερμοκρασίας κοιτάζοντας τις αλλαγές που συμβαίνουν κάθε 200 χρόνια, τα τελευταία 24.000 χρόνια.

Στις προσπάθειές τους να ανακατασκευάσουν τις θερμοκρασίες στο παρελθόν, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δύο ανεξάρτητα σύνολα δεδομένων. Τα σύνολα δεδομένων περιελάμβαναν δεδομένα θερμοκρασίας που συγκεντρώθηκαν από θαλάσσια ιζήματα και προσομοιώσεις του κλίματος σε υπολογιστή στο παρελθόν. Στα θαλάσσια ιζήματα, η ομάδα αναζήτησε χημικές υπογραφές που παρέχουν πληροφορίες σχετικά με τις προηγούμενες θερμοκρασίες. Για παράδειγμα, οι αλλαγές θερμοκρασίας μπορούν να επηρεάσουν τη χημεία των κελυφών των ζώων που πέθαναν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Οι επιστήμονες του έργου παραδέχονται ότι δεν είναι μια τέλεια μέθοδος, αλλά είναι ένα ισχυρό σημείο εκκίνησης.

Με δεδομένα που συγκεντρώθηκαν σχετικά με την αλλαγή του κλίματος της Γης τα τελευταία 24.000 χρόνια, η ομάδα των ερευνητών εφαρμόζει τώρα την τεχνική για να εξετάσει δεδομένα θερμοκρασίας που πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω στην ιστορία του πλανήτη. Στόχος τους είναι να εφαρμόσουν την ίδια μεθοδολογία για την εξέταση του κλίματος στο μακρινό παρελθόν που ήταν πιο θερμό από τη Γη σήμερα.

πηγή: slashgear.com