Έρχεται ανακύκλωση των πτερυγίων των ανεμογεννητριών

306

Η μονάδα ΑΠΕ της General Electric και η LafargeHolcim συμφώνησαν να διεξάγουν έρευνα για την ανακύκλωση των πτερυγίων ανεμογεννητριών. Με μνημόνιο συνεργασίας οι δύο εταιρείες θα θέσουν τη βάση της αναζήτησης λύσεων κυκλικής οικονομίας.

Σε κοινή τους ανακοίνωση την Πέμπτη, οι δύο εταιρείες δήλωσαν ότι αναζητούν «νέους τρόπους ανακύκλωσης πτερυγίων ανεμογεννητριών, πχ. ως δομικό υλικό στην κατασκευή νέων αιολικών πάρκων».

Το ζήτημα του τι πρέπει να γίνει με τα πτερύγια των ανεμογεννητριών όταν καθίστανται άχρηστα, είναι κάτι που απασχολεί πολύ τη βιομηχανία. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σύνθετα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τους είναι δύσκολο να ανακυκλωθούν, με αποτέλεσμα πολλές παλιές ανεμογεννήτριες να καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Καθώς οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αυξήσουν την ισχύ της ανανεώσιμης ενέργειας, ο αριθμός των ανεμογεννητριών στον πλανήτη φαίνεται να αυξάνεται. Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει την πίεση στον τομέα για να βρει βιώσιμες λύσεις όσον αφορά στην απόρριψη των πτερυγίων ανεμογεννητριών.

Τα τελευταία χρόνια, σημαντικοί παράγοντες της αιολικής ενέργειας έχουν ανακοινώσει σχέδια σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η δανέζικη εταιρεία Orsted ανακοίνωσε ότι θα «επαναχρησιμοποιήσει, ανακυκλώσει ή θα ανακτήσει» όλα τα πτερύγια από τις τουρμπίνες της στο παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων της μετά τον παροπλισμό τους.

Τον Απρίλιο, ανακοινώθηκε ότι μια συνεργασία μεταξύ πανεπιστημίων και βιομηχανίας θα επικεντρωθεί στην ανακύκλωση προϊόντων από ίνες γυαλιού, μια κίνηση που θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει στη μείωση των αποβλήτων που παράγονται από τα πτερύγια ανεμογεννητριών.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, η GE Renewable Energy και η Veolia Βόρειας Αμερικής υπέγραψαν μια πολυετή συμφωνία για την ανακύκλωση πτερυγίων που αφαιρέθηκαν από χερσαίες ανεμογεννήτριες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και τον Ιανουάριο του 2020, ο γίγαντας αιολικής ενέργειας Vestas δήλωσε ότι στοχεύει στην παραγωγή στροβίλων μηδενικών αποβλήτων έως το έτος 2040.

πηγή: ot.gr