Επιστολή ΥΠΕΝ σε Περιφέρειες και Αποκεντρωμένες διοικήσεις για αντιμετώπιση των αντιδράσεων κατά των ΑΠΕ

101

Το ενεργειακό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης των γενικευμένων αντιδράσεων κατά της χωροθέτησης έργων ΑΠΕ, οι οποίες μεταδίδονται από περιοχή σε περιοχή. Το τελευταίο διάστημα ο ξεσηκωμός φορέων και οργανώσεων, ανά την Ελλάδα, έφτασε μέχρι τη Βουλή, με βουλευτές όλων των αποχρώσεων, να θέτουν υπό τον κοινοβουλευτικό έλεγχο αποφάσεις για σχέδια ανάπτυξης αιολικών πάρκων από τα νησιά του Αιγαίου έως τη Δράμα, την Κατερίνη, την Ελασσόνα, τη Λακωνία κ.α.

Ωστόσο, για να αναζητηθεί η κατάλληλη λύση θα πρέπει να γνωρίζει η Διοίκηση όλες τις εκφάνσεις του προβλήματος. Γι’ αυτό χθες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας απέστειλε κατεπείγουσα επιστολή σε όλες τις αιρετές Περιφέρειες και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας ζητώντας πλήρη ενημέρωση, εντός στενού χρονοδιαγράμματος μίας εβδομάδας. Έτσι ως την ερχόμενη Πέμπτη θα πρέπει να του έχουν αποσταλεί όλες οι πληροφορίες και τα στατιστικά στοιχεία προκειμένου να δημιουργηθεί στο υπουργείο μια βάση δεδομένων για τους Αιολικούς Σταθμούς Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) σε εθνικό επίπεδο. Δεδομένα για τα έργα ΑΠΕ που ήδη λειτουργούν ή βρίσκονται υπό ανάπτυξη σε όλη τη χώρα, φιλοδοξώντας να συγκεντρώσει στοιχεία που αφορούν το πλήθος των έργων, την ονομασία τους, την περιοχή όπου χωροθετούνται και το εάν έχουν λάβει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Έργων (ΑΕΠΟ) ή προχωρούν βάσει Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων. Κι αυτό διότι το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του ΥΠΕΝ ξεκίνησε να λειτουργεί το 2018, οπότε έργα που είχαν λάβει ΑΕΠΟ παλαιότερα, δεν είναι καταγεγραμμένα. Δεδομένα για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η ανάπτυξη του κάθε έργου και για τη δυναμικότητά του, για το υψόμετρο του σημείου εγκατάστασης, τον αριθμό των ανεμογεννητριών, καθώς και το εάν βρίσκονται εντός προστατευόμενης περιοχής.

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ είναι να αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει πολίτες, κοινωνικούς φορείς και περιβαλλοντικές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι υποθηκεύεται το μέλλον των περιοχών τους από την ανάπτυξη αιολικών πάρκων.

πηγή: ot.gr