Επενδύσεις πάνω από 500 εκ. στις ελληνικές ΑΠΕ από την Lightsource bp

64

Ο Βλάσιος Σουφλής, ο υπεύθυνος για την Παγκόσμια Ανάπτυξη της Lightsource bp, μιλά για τους λόγους για τους οποίους η κοινή εταιρεία της Lightsource και της BP, που διαχειρίζεται και αναπτύσσει παγκοσμίως έργα ηλιακής ενέργειας, επέλεξε την Ελλάδα για να επενδύσει στις ΑΠΕ: «Τα θεμελιώδη δεδομένα της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα είναι ισχυρά: Η ηλιακή ακτινοβολία είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, καθιστώντας έτσι την αγορά ελκυστική μόνο και μόνο από αυτή τη διάσταση. Επιπλέον, οι πολύ φιλόδοξοι στόχοι που έχουν τεθεί για την απανθρακοποίηση σε συνδυασμό με τις συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας εικοσαετούς διάρκειας που υποστηρίζονται από το κράτος και την υψηλή τιμή της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας καθιστούν την ελληνική αγορά από τις πιο ενδιαφέρουσες στην Ευρώπη».

Επεσήμανε τις μεγαλύτερες ευκαιρίες που θα αναδειχθούν στην ελληνική αγορά ενέργειας μέσα από την απόκτηση μεγαλύτερης ρευστότητας καθώς και την ωρίμαση της, καθώς και τη σημασία που έχει για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και τους καταναλωτές το σύστημα των διαγωνισμών που τρέχει η ΡΑΕ για τη στήριξη των έργων.

Υπό τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον ίδιο: «Η φιλοδοξία της εταιρείας μας είναι να ξεπεράσουμε κατά πολύ τις επενδύσεις των αρχικώς προγραμματισμένων 640 MW. Θα εξαρτηθεί από την ωριμότητα της ελληνικής αγοράς ενέργειας τα επόμενα χρόνια: Η εξέλιξη και η δυναμική των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, των εταιρικών PPAs, τη στρατηγική των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας έναντι των ανεξάρτητων παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας κλπ.»

Αναφορικά με το αν τα επενδυτικά πλάνα της Lightsource bp, ξεπερνούν εκείνα των 640 MW, όπως και για το ακριβές χαρτοφυλάκιο έργων, που ανακοίνωσε με την είσοδο της στην εγχώρια αγορά ενέργειας ο κ. Σουφλής διευκρινίζει ότι «θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες για το χαρτοφυλάκιο των 640 MW όσο θα προχωρούν τα στάδια των προηγούμενων ώριμων έργων. Αυτό που μπορώ να επιβεβαιώσω είναι πως για τα πρώτα 200 MW από το χαρτοφυλάκιο των 640 MW που θα αναπτύξουμε από κοινού με την Kiefer θα επενδύσουμε 160 εκ. ευρώ. Προσδοκούμε υλοποιώντας όλα τα έργα των 640 MW να επενδύσουμε στην Ελλάδα περισσότερα από 500 εκ. ευρώ. Σχετικά με τα 200 MW με βάση το χρονοδιάγραμμα που ορίζουν οι δημοπρασίες αυτά θα έχουν ολοκληρωθεί σε 24 μήνες», τονίζει το στέλεχος της Lighsource bp.

πηγή: ot.gr