Επενδύσεις 25 δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ από τους μεγάλους ελληνικούς ομίλους

456

Το κύμα των επενδύσεων που προκαλούν στην οικονομία μεγάλοι ελληνικοί όμιλοι μαζί με ξένες ενεργειακές εταιρείες για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας προς την κλιματική ουδετερότητα δεν έχει προηγούμενο. Επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ είτε στη στεριά είτε στη θάλασσα, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο προς αντικατάσταση των λιγνιτικών σταθμών, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και υποδομές για την παραγωγή και μεταφορά υδρογόνου, αλλά και δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρισμού είναι τα κύρια πεδία των επενδύσεων που σχεδιάζονται και αναπτύσσονται για την επόμενη δεκαετία.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι ο πρώτος μεγάλος όμιλος που πριν από μία εικοσαετία έχτιζε στην «πράσινη» ενέργεια. Διαθέτει ήδη έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW σε λειτουργία ή υπό κατασκευή (εντός κι εκτός συνόρων) και ο άμεσος στόχος είναι τα 3 GW έως το 2025. Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή ανακοίνωσε την κοινή επένδυση με τη Motor Oil για την κατασκευή του σύγχρονου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή.

Με σκοπό τη δημιουργία ενός από τα πιο πλούσια ενεργειακά χαρτοφυλάκια, η Mytilineos τρέχει επενδύσεις για την ενεργειακή μετάβαση άνω του 1 δισ. ευρώ. Ήδη χτίζει τον πρώτο ιδιωτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο μετά τα σχέδια της ΔΕΗ για το κλείσιμο των λιγνιτικών της μονάδων. Η Mytilineos βρίσκεται στην τελική φάση της κατασκευής του νέου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 826 MW στη Βοιωτία, ένα από τα πλέον σύγχρονα στην Ευρώπη εργοστάσια με θερμική απόδοση 63%. Στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδιασμού για σημαντική διεύρυνση της παρουσίας της σε έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και παγκοσμίως, ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο τη συμφωνία για απόκτηση χαρτοφυλακίου 20 υπό ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,48GW ιδιοκτησίας της EGNATIA GROUP.

Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθεί και το όνομα του ευρωπαϊκού ομίλου, με τον οποίο σχεδιάζουν να εισέλθουν στα off shore αιολικά πάρκα των ελληνικών θαλασσών.

Ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας φιλοδοξεί να κατακτήσει και η ΔΕΗ. Το επενδυτικό της πλάνο για την προσεχή τριετία προβλέπει έργα 3,4 δισ. ευρώ για έργα ΑΠΕ, αλλά και για την αναβάθμιση και την ψηφιοποίηση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Στους στόχους της εταιρείας είναι έως το 2024 να έχει θέσει σε λειτουργία συστήματα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 1,5 GW.

Στο οπλοστάσιο της ΔΕΗ είναι και η συνεργασία με τον γερμανικό όμιλο RWE. Οι δύο εταιρείες με κοινό σχήμα αναμένεται να τρέξουν επενδύσεις 1 δισ. ευρώ για ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW.

Η διοίκηση της δημόσιας εταιρείας προχωρά, επίσης, και στη μετατροπή της Πτολεμαϊδας 5 από λιγνιτική μονάδα σε μονάδα φυσικού αερίου συνολικής ισχύος 1 GW έως το 2025.

Ένα μεγάλο στοίχημα έχει θέσει ο πετρελαϊκός όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων προκειμένου να μείνει ζωντανός στην επόμενη δεκαετία και εικοσαετία της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό αφορά στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων κατά 30% έως το 2030. Το στρατηγικό σχέδιο του ενεργειακού μετασχηματισμού φέρει την ονομασία “Vision 2025” και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επενδύσεις ύψους 2 δις. ευρώ σε έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2 GW έως το 2030.

Στις ΑΠΕ μπαίνει ακόμη πιο δυναμικά και η Ελλάκτωρ. Ο κατασκευαστικός όμιλος έχει ανακοινώσει από πέρυσι τη συνεργασία με τον πορτογαλικό γίγαντα στις ΑΠΕ, EDPR, για την ανάπτυξη έργων 900 MW συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ.

Στα εμβληματικά έργα της ενεργειακής μετάβασης είναι και ο πλωτός σταθμός αποθήκευσης LNG και επαναεριοποίησης ανοικτά της Αλεξανδρούπολης. Το έργο αγγίζει τα 400 εκ. ευρώ και είναι ενταγμένο στα έργα κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε.

Ο όμιλος Κοπελούζου, επίσης, τρέχει και το επενδυτικό σχέδιο της κατασκευής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη ισχύος 662 MW και προϋπολογισμού 300 εκ ευρώ.

Στην ελληνική αγορά μπήκε λίαν προσφάτως και η εταιρεία Lightsource BP. Πρόκειται για την εταιρεία όχημα του πολυεθνικού πετρελαϊκού ομίλου που επενδύει στις ΑΠΕ. Η εταιρεία κατοχύρωσε 140MW στην πρόσφατη Κοινή Ανταγωνιστική Διαδικασία, δηλαδή 40% της συνολικής δημοπρατημένης ισχύος, κλειδώνοντας σε μία μέση τιμή των 38.5 ευρώ ανά MW.

Τελευταίο επίτευγμα της Motor Oil είναι η απόκτηση χαρτοφυλακίου έναντι 132,5 εκ. ευρώ 11 εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW. Τα πλάνα του πετρελαϊκού ομίλου για την ενεργειακή μετάβαση δεν σταματούν εδώ. Περιλαμβάνουν και σχέδια για υδρογόνο και αποθήκευση ενέργειας.

Στα μεγάλα έργα των εταιρειών είναι και αυτά του ΑΔΜΗΕ για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.

Δέκα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανακοίνωσαν, επίσης, το σχέδιο τους για την είσοδο του υδρογόνου στο ενεργειακό σύστημα. Η ΔΕΠΑ Εμπορίας ως συντονιστής του έργου, σε συνεργασία με την Advent Technologies, την Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, την Motor Oil, την Σωληνουργεία Κορίνθου, τον TAP και την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ υπέβαλαν, προς την Ελληνική Κυβέρνηση και την Ε.Ε., την επενδυτική πρότασή τους, συνολικού ύψους άνω των 8 δισ. ευρώ, για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου, ολοκληρωμένου έργου πράσινου υδρογόνου στην Ελληνική επικράτεια, που καλύπτει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του υδρογόνου.

πηγή: ot.gr