Επαφές Σκρέκα με Βεστάγκερ στις 13 Μαΐου για λιγνίτη και φυσικό αέριο

34
vestager

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων των τελευταίων μηνών σε όλα τα ανοικτά μέτωπα της αγοράς ενέργειας, θα φανεί αμέσως μετά το Πάσχα, σε προγραμματισμένη συνάντηση με την εκτελεστική αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ.

Οι επαφές με την Ευρωπαία αξιωματούχο, προγραμματίζονται στις 13 Μαΐου και αναμένεται να βάλουν ξανά στο τραπέζι όλες τις ενεργειακές εκκρεμότητες από τις οποίες η χώρα μας περιμένει να λάβει το πράσινο φως της ΕΕ, για να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος και συγχρόνως να δώσει κίνητρα για να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου. Σήμερα, υπάρχουν στα σκαριά αρκετά επενδυτικά σχέδια αλλά με εξαίρεση την Μυτιληναίος κανένα δεν έχει λάβει την τελική επενδυτική απόφαση, πριν η κυβέρνηση και η ΕΕ αποφανθούν ότι μπορεί να στηριχθούν αυτού του είδους οι επενδύσεις.

Σε πρώτη φάση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει να επιλύσει, το μέτρο της στρατηγικής εφεδρείας (Strategic Reserve), προκειμένου να εγκριθεί ο μηχανισμός αποζημιώσεων που θα επιτρέψει στην ΔΕΗ να αμείβεται για τις λιγνιτικές μονάδες που θα συνεχίζουν να λειτουργούν και να την ζημιώνουν.

Πρόκειται για ένα αίτημα που έχει τεθεί στις Βρυξέλλες και το οποίο η ΔΕΗ επιχείρησε να ενισχύει το προηγούμενο διάστημα και με την μελέτη του ΑΔΜΗΕ. Ο διαχειριστής ουσιαστικά έκρουσε το καμπανάκι στο ενδεχόμενο εσπευσμένης απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, παρουσιάζοντας τους κινδύνους που εγκυμονούν για την συνεχή και απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση της χώρας.

Η ΔΕΗ διεκδικεί ταυτόχρονα αποζημιώσεις και για το πρόωρο σφράγισμα των 4 λιγνιτικών μονάδων και αντίστοιχων ορυχείων για να καλύψει τα λειτουργικά κόστη που συνεπάγεται αυτή η πολιτική.

πηγή: newmoney.gr