Ένα εκατομμύριο τόνοι μολυσμένο νερό από τη Fukushima θα πέσει στη θάλασσα

93
screenshot 1

Η Ιαπωνία ανακοίνωσε την απόφασή της να ρίξει ένα εκατομμύριο τόνους μολυσμένου νερού από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Fukushima στη θάλασσα, προκαλώντας αντιδράσεις από τις γείτονες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας. Αντίθετη είναι και αλιευτική βιομηχανία στο σύνολό της.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga, ανακοίνωσε πως η ρίψη των νερών στον Ειρηνικό Ωκεανό είναι η “πιο ρεαλιστική προσέγγιση”, ενώ είπε πως “δεν μπορεί να αποφευχθεί αν θέλουμε να πετύχουμε την ανάκαμψη της Fukushima”. Η Tepco η οποία χειρίζεται το εργοστάσιο, ισχυρίζεται πως το τρίτιο – ένα ραδιενεργό ισότοπο το οποίο δεν είναι επικίνδυνο σε μικρές ποσότητες – δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το νερό, αλλά τα υπόλοιπα ραδιονουκλίδια μπορούν να μειωθούν σε επίπεδα ασφαλή για την απελευθέρωση του νερού. Η ρίψη του μολυσμένου νερού θα ξεκινήσει σε δύο χρόνια και η όλη διαδικασία θα διαρκέσει μια δεκαετία.

Tην αντίθεσή τους στα σχέδια της Ιαπωνίας εξέφρασαν τόσο η Νότια Κορέα, όσο και περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, όπως η Greenpeace. Ωστόσο η Ιαπωνία βρήκε σύμμαχο τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν την προσπάθεια και ευχαρίστησαν την ιαπωνική κυβέρνηση για τη διαφάνεια της. Σύμφωνη είναι και η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αν και εφόσον αφαιρεθούν τα ραδιενεργά στοιχεία από το νερό, εκτός του τρίτιου.

Περίπου 1.25 εκατομμύρια τόνοι νερού έχουν συγκεντρωθεί στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου από τότε που χτύπησε το τσουνάμι του 2011. Το ραδιενεργό νερό που χρησιμοποιούταν για ψύξη του αντιδραστήρα, αυξάνεται σε ποσότητα κατά 140 τόνους την ημέρα και αποθηκεύεται σε πάνω από 1.000 δεξαμενές. Ο διαθέσιμος χώρος του εργοστασίου αναμένεται να εξαντληθεί το φθινόπωρο.

πηγή: unboxholics.com