Ένα δισ. θαλάσσιοι οργανισμοί εξοντώθηκαν από τον θόλο ζέστης στον Ειρηνικό

87

Οι θερμοκρασίες ρεκόρ των τελευταίων εβδομάδων που πλήττουν τον πλανήτη από τις αρκτικές περιοχές μέχρι την Ανταρκτική έχουν πολυεπίπεδες καταστροφικές συνέπειες. Πιθανότατα η πιο σημαντική σε έκταση οικολογική καταστροφή που προκάλεσε μέχρι στιγμής είναι αυτή που αποκαλύπτεται τώρα ότι συνέβη στην ακτογραμμή των βορειοδυτικών ΗΠΑ και του νοτιοδυτικού Καναδά.

Στο φαινόμενο “θόλος ζέστης”, υψηλές πιέσεις παγιδεύουν θερμό αέρα σε μια περιοχή η οποία κυριολεκτικά φτάνει σε σημείο βρασμού. Για περίπου μια εβδομάδα οι βορειοδυτικές περιοχές των ΗΠΑ και του νοτιοδυτικού Καναδά βρέθηκαν μέσα σε αυτόν τον κολασμένο θόλο. Στις παραλίες αυτών των περιοχών άρχισαν να συσσωρεύονται νεκρά μαλάκια, οστρακοειδή, αστερίες και άλλα θαλάσσια είδη, πολλά εκ των οποίων διαπιστώθηκε ότι πέθαναν πλήρως αφυδατωμένα.

Οι ειδικοί, οι θαλάσσιοι βιολόγοι για παράδειγμα, που έσπευσαν στις περιοχές για να διαπιστώσουν τι συμβαίνει, αναφέρουν ότι κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα που έκανε την εμφάνιση του ο θόλος ζέστης υπήρχε χαμηλή παλίρροια γεγονός που πολλαπλασίασε το μέγεθος του προβλήματος για τους θαλάσσιους οργανισμούς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο θόλος ζέστης εξόντωσε περίπου ένα δισ. θαλάσσιους οργανισμούς στην συγκεκριμένη περιοχή.

Αν η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, τότε το πλήγμα θα είναι τεράστιο και οι επιπτώσεις του θα συνεχίσουν να είναι ορατές και στο μέλλον. Οι συγκεκριμένοι θαλάσσιοι οργανισμοί που εξοντώθηκαν λειτουργούν ανάμεσα στα άλλα ως φίλτρα καθαρισμού του ωκεανού, ώστε να μπορεί το ηλιακό φως να φτάνει στην χλωρίδα που βρίσκεται στον πυθμένα. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα στα τοπικά οικοσυστήματα.

Δεδομένης της κατάστασης και της κλιματικής αλλαγής αναμένεται το φαινόμενο αυτό που σπάνια κάνει την εμφάνιση του, ειδικά σε αυτές τις περιοχές, να κάνει ολοένα και πιο συχνά την εμφάνισή του. Όπως λένε οι ειδικοί, αν ο θόλος ζέστης εμφανιστεί ξανά στην ίδια περιοχή κάποια στιγμή μέσα στην δεκαετία, τα τοπικά θαλάσσια οικοσυστήματα δεν θα έχουν προλάβει να ανακάμψουν από το φετινό χτύπημα του καύσωνα.

πηγή: naftemporiki.gr