ΕΛΠΕ: Νέα έργα και φωτοβολταϊκά 73 MW

104
various solar

Την ώρα που βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη το εγχείρημα του εταιρικού μετασχηματισμού του Ομίλου ΕΛΠΕ, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες ενισχύει διαρκώς το χαρτοφυλάκιό της με νέα «πράσινα» έργα.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Πέμπτη 14 Οκτωβρίου εξασφάλισε από τη ΡΑΕ τρεις νέες βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμα φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 73 MW. Πρόκειται για τρία έργα 34,995 MW, 20,995 MW και 16,995 MW που θα αναπτυχθούν στις θέσεις «Μεσιακο-Φουρνιά», «Δένδρα-Χωριό» και «Παλιάμπελα» της Δημοτικής Ενότητας Ναρθακίου Φαρσάλων, ενώ οι αντίστοιχες αιτήσεις είχαν υποβληθεί στον κύκλο του Ιουνίου.

Αυτά έρχονται να προστεθούν στο σημαντικό «οπλοστάσιο» έργων ΑΠΕ του Ομίλου, για το οποίο ο στόχος είναι να φτάσει τα 2 GW σε λειτουργία έως το 2030, μέσω νέων έργων, αλλά και επιλεγμένων εξαγορών. Παράλληλα, ο Όμιλος έχει υποβάλει μέχρι σήμερα αιτήσεις για projects αποθήκευσης με μπαταρίες ισχύος 300 MW.

Υπενθυμίζεται ότι στον κύκλο του περασμένου Φεβρουαρίου, η ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες πέρασε φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 143,4 MW για την περιοχή των Τρικάλων, ενώ στον κύκλο του Ιουνίου υπέβαλε αιτήσεις για 7 ακόμη φ/β, ισχύος 186 MW για την περιοχή της Λάρισας. Στα σκαριά, όμως, βρίσκονται σχέδια για αντίστοιχα έργα και σε άλλες περιοχές, όπως η Ξάνθη.

Ταυτόχρονα ενισχύει το δυναμικό της και στην αιολική ενέργεια. Έτσι, μόνο τους τελευταίους μήνες έχει εξασφαλίσει νέες άδειες παραγωγού για αιολικό πάρκο ισχύος 148,8 MW στην περιοχή του Ιάσμου Ροδόπης καθώς και ενός ακόμη αιολικού σταθμού εγκατεστημένης ισχύος 34 MW στα Δερβενοχώρια του Δήμου Τανάγρας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες και για το mega φωτοβολταϊκό πάρκο, ισχύος 204 MW στην Kοζάνη, που κατασκευάζεται σε μια έκταση 4.000 στρεμμάτων με ορίζοντα ολοκλήρωσης τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Το έργο, το οποίο τοποθετείται σε μια υπό απολιγνιτοποίηση περιοχή (μεταξύ Κοζάνης και Πτολεμαΐδας), προέκυψε μετά τη συμφωνία εξαγοράς του από τη Juwi Hellas, ενώ το κόστος της επένδυσης μόνο για αυτό ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Με τη λειτουργία του θα παράγει 300 GWh ετησίως, ενέργεια που εξασφαλίζει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης 75.000 νοικοκυριών, ενώ το ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανέρχεται σε 300.000 τόνους.

πηγή: energypress.gr