«Χρονιά χωρίς προηγούμενο», κατά την οποία όμως, ο Ομιλος ΕΛΠΕ κατάφερε να έχει θετικά αποτελέσματα, χαρακτήρισε το 2020 ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης.

Στην τηλεδιάσκεψη που είχε με αναλυτές για τα αποτελέσματα του 2020, ο κ. Σιάμισιης σημείωσε ότι μόνο η πτώση των περιθωρίων διύλισης σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση, προκάλεσαν απώλειες συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο ο όμιλος κατάφερε να αντεπεξέλθει, δίνοντας έμφαση στη συγκράτηση του κόστους αλλά και στην εκμετάλλευση ευκαιριών στην προμήθεια και την εμπορία, καθώς επίσης στην ασφάλεια της αλυσίδας προμήθειας και την αδιάλειπτη λειτουργία των διυλιστηρίων.

Στους επιμέρους τομείς για την διύλιση, ειδική αναφορά έγινε στις αυξημένες εξαγωγές που επετεύχθησαν χάρη στην ευελιξία που επέδειξε ο Ομιλος ώστε να εκμεταλλευτεί τις σχετικές ευκαιρίες.

Στην εγχώρια αγορά καυσίμων, καταγράφηκε μείωση των όγκων, ωστόσο οι εταιρείες του ομίλου κατάφεραν να εμφανίσουν καλή επίδοση ως προς τις ανεξόφλητες οφειλές ,ενώ πέτυχαν και σημαντικό έλεγχο του κόστους τους.

Στις ΑΠΕ έχει ξεκινήσει η κατασκευή του έργου ορόσημο στην Κοζάνη ισχύος 204MW που αναμένεται να ολοκληρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία στο πρώτο τρίμηνο του 2022.

Στον ηλεκτρισμό η χρονιά ήταν πολύ  θετική για την Elpedison, ενώ στον τομέα του φυσικού αερίου η ΔΕΠΑ πέτυχε αύξηση των πωλήσεών της στο τέταρτο τρίμηνο, με την καθαρή κερδοφορία να σημειώνει αύξηση σε σχέση με πέρυσι.

Αναφερόμενος εξάλλου στην πρόταση προς τη γενική συνέλευση των μετόχων για διανομή μερίσματος ύψους 0,1 ευρώ ανά μετοχή, ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι αποτελεί σήμα σταθερότητας και μήνυμα προς τους μετόχους ότι η εταιρεία συνεχίζει να αποδίδει ακόμη και σε τέτοιες συνθήκες.

Ο CEO των ΕΛΠΕ δήλωσε αρκετά αισιόδοξος για το 2021, σημειώνοντας ότι αν και το 1ο τρίμηνο του έτους (ενόσω εξελίσσεται το τέταρτο λοκ ντάουν) θα είναι χειρότερο από το περυσινό, εν τούτοις το 2ο και το 3ο τρίμηνο θα είναι καλύτερα και το 4ο στα ίδια επίπεδα ή καλύτερο από το περυσινό.

«Θα χρειαστούν δυο χρόνια για να βγούμε 100% από την κρίση, αλλά δεν περιμένω να επιστρέψουμε την κανονικότητα του 2019», επεσήμανε, για να προσθέσει ότι «οι συνθήκες έχουν αλλάξει. Τα ταξίδια για κάποια χρόνια θα είναι λιγότερα, λόγω του φόβου, της συνήθειας αλλά και της συνειδητοποίησης ότι πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν μέσω Ιντερνετ».

Υπενθυμίζεται ότι τα ΕΛΠΕ ανακοίνωσαν συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 333 εκατ. ευρώ και συγκρίσιμα καθαρά κέρδη (αναπροσαρμοσμένα για τις επιπτώσεις από την αποτίμηση των αποθεμάτων καθώς και μη λειτουργικών κερδών/εξόδων) 5 εκατ ευρώ.

Αναλύοντας την αύξηση των εξαγωγών κατά 11% για το 2020, σε μια περίοδο που πολλά διυλιστήρια στη Μεσόγειο και παγκοσμίως εξαναγκάστηκαν σε προσωρινή, ή και οριστική παύση δραστηριοτήτων, η διοίκηση της εταιρείας απέδωσε την εξέλιξη σε τρεις παράγοντες:

την ευελιξία στην παραγωγή (που επέτρεψε την μείωση της παραγωγής προϊόντων όπως τα αεροπορικά καύσιμα στα οποία η μείωση της ζήτησης λόγω της πανδημίας ήταν δραστική),

το διαφοροποιημένο εξαγωγικό χαρτοφυλάκιο και

τους επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους που επέτρεψαν την επιλογή του καταλληλότερου χρόνου για την πραγματοποίηση των εξαγωγών.