Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα προ πανδημίας επίπεδα

100
xl

Σύμφωνα με νέα έρευνα του περιβαλλοντικού οργανισμού Ember με έδρα το Λονδίνο, oι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν στα προ πανδημίας επίπεδα, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και οι εκπομπές αερίων είναι τώρα κατά 5% υψηλότερες από εκείνες που ήταν πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19, το οποίο προκάλεσε απανωτά lockdown που οδήγησαν σε προσωρινή πτώση των εκπομπών αερίων. Τώρα, όμως, το φαινόμενο του θερμοκηπίου εντείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας ξεπέρασε την αντίστοιχη άνοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τα ευρήματα σηματοδοτούν την αποτυχία των χωρών να επιτύχουν τη λεγόμενη «πράσινη ανάκαμψη» που θα συνεπαγόταν τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, πέντε χώρες της G-20 παρήγαγαν πάνω από το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα κατά την περυσινή χρονιά, με τη Σαουδική Αραβία να φτάνει στο 100%, τη Νότια Αφρική στο 89%, την Ινδονησία στο 83%, το Μεξικό στο 75%και η Αυστραλία στο 75%, δηλαδή το 61% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας.

Η μετάβαση της παγκόσμιας κοινότητας από την παραγωγή άνθρακα, η οποία συμβάλλει περίπου στο 30% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, διεξάγεται με πολύ αργό ρυθμό για να προλάβει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τη μελέτη. Και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προβλέπει ότι η παραγωγή άνθρακα θα ανακάμψει το 2021, μιας και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί ξανά. Η χρήση άνθρακα για παραγωγή ενέργειας θα πρέπει να «πέσει» κατά 80% μέχρι το τέλος της δεκαετίας για να αποφευχθούν επικίνδυνα επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη πάνω από 1,5 βαθμούς Κελσίου.

Τα ευρήματα έρχονται πριν από μια μεγάλη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη της Σκωτίας, η οποία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο, οπότε και θα υπάρξει «πίεση» για πιο φιλόδοξη δράση για το κλίμα και υποσχέσεις μείωσης των εκπομπών από τα κράτη.

Τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν από τη μελέτη είναι πως η αιολική και ηλιακή παραγωγή ενέργειας, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 15% το 2020, αποτελώντας σχεδόν το 1/10 της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι και διπλασιάζοντας την παραγωγή σε σύγκριση με το 2015. Ορισμένες χώρες λαμβάνουν τώρα περίπου το 10% της ηλεκτρικής ενέργειας από τον αέρα και τον ήλιο, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Βραζιλίας.

πηγή: ot.gr