Έκκληση Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας προς τη Ρωσία για την αποτροπή ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη

203

Έκκληση προς τη Ρωσία να ανοίξει τις στρόφιγγες φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για την αποτροπή της ενεργειακής κρίσης απηύθυνε με παρέμβαση της η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΙΕΑ). Πρόκειται για τον πρώτο διεθνή οργανισμό που παίρνει θέση στο ακανθώδες αυτό ζήτημα που προβληματίζει αγορές και κυβερνήσεις και θέτει ευθέως «θέμα Ρωσίας» στην ενεργειακή κρίση.

«Η ΙΕΑ πιστεύει πως η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει πιο πολλά για την αύξηση της διαθεσιμότητας φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να διασφαλίσει την πληρότητα των αποθεμάτων σε επαρκή επίπεδα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη χειμερινή περίοδο» σχολίασε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του το διεθνές όργανο, επισημαίνοντας δε, πως πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία για τη Ρωσία να αναδειχθεί ως ένας αξιόπιστος πάροχος της ευρωπαϊκής αγοράς.

Το τελευταίο δε, είναι σαφές πως υποκρύπτει και ένα υπονοούμενο που δεν έχει να κάνει μόνο με την αξιοπιστία της Ρωσίας ως ενεργειακή πηγή για την Ευρώπη, αλλά και με την πολιτική και επικοινωνιακή σχέση της με την Ευρώπη.

Εξάλλου τις τελευταίες ημέρες πλήθος παραγόντων της αγοράς έχουν κατηγορήσει ευθέως την Gazprom πως έχει περιορίσει εσκεμμένα τις ροές προκειμένου να αυξήσει τις τιμές προκαλώντας πολιτικούς και οικονομικούς τριγμούς στην περιοχή. Να διερευνήσει τις κατηγορίες αυτές ζήτησε ευθέως, προ ημέρων, από την Κομισιόν ομάδα 42 ευρωβουλευτών από όλες τις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε πολύ επιφυλακτικά.

πηγή: ot.gr