28.9 εκατ. εξασφάλισε η Βόρεια Μακεδονία για την υλοποίηση του αγωγού με την Ελλάδα

189

Τη χρηματοδότηση του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας με δάνειο ύψους 28.9 εκατομμυρίων ευρώ αποφάσισε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ειδικότερα, σε συνέχεια της εξέλιξης με τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης από το ΔΣ του ΔΕΣΦΑ προ ολίγων ημερών, η EΤΕπ, στα πλαίσια της στρατηγικής της για τα Δυτικά Βαλκάνια, προχωρά στη χρηματοδότηση του έργου.

Να σημειώσουμε ότι η στήριξη της ΕΤΕπ αφορά στο κομμάτι του αγωγού που θα κατασκευαστεί στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας και έχει συνολικό μήκος 68 χιλιόμετρα, ξεκινώντας από τα σύνορα κοντά στη Γευγελή και καταλήγοντας κοντά στην πόλη Νεγκοτίνο.

Έχει χαρακτηριστεί ως έργο αμοιβαίου ενδιαφέροντος από την Ενεργειακή Κοινότητα (Energy Community), και συνιστά μία εκ των εμβληματικών επενδύσεων που περιγράφονται στο Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο που θα διασφαλίσει τον μελλοντικό ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι το έργο επωφελείται της ευρωπαϊκά χρηματοδοτούμενης τεχνικής βοήθειας με σκοπό την ανάπτυξη βασικών δικτύων μεταφοράς και ενέργειας στα Δυτικά Βαλκάνια.

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει χορηγήσει δάνειο 12.4 εκατ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία από το Western Balkans Investment Framework (WBIF) για την τεχνική υποστήριξη και υλοποίηση του έργου.

«Οι επενδύσεις στο φυσικό αέριο στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ιδωθούν ως ένα μέτρο μετάβασης που θα επιτρέψουν ένα σταδιακό πέρασμα στην ανανεώσιμη, πράσινη και καθαρή ενέργεια, βελτιώνοντας την περιβαλλοντική υγεία και την ενεργειακή ασφάλεια σε βάθος χρόνου», ανέφερε ο Steffen Hudolin, επικεφαλής της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στην Βόρεια Μακεδονία.

Να θυμίσουμε ότι σε εκκρεμότητα παραμένει η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας Αξιοποίησης Ενεργειακών Πόρων της Βόρειας Μακεδονίας (MER), γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την υλοποίηση του αγωγού.

πηγή: energypress.gr