Διπλωματικός πυρετός για την κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων

100

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση μετά τη Navtex της Τουρκίας που προαναγγέλλει πως το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis θα πραγματοποιήσει έρευνες στα νότια και ανατολικά του Καστελόριζου.

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας βρίσκονται επί ποδός (έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες) ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αμύνης, ο ελληνικός στόλος παρακολουθεί στενά τις κινήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων. 

Μήνυμα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χθες, εξέπεμψε “σήμα”  εθνικής αυτοπεποίθησης, εμπιστοσύνης στις δυνάμεις της χώρας αλλά και στους συμμάχους της: “Είμαστε όμως συνηθισμένοι, δοκιμασμένοι στις εξάρσεις της στιγμής. Είμαστε σίγουροι για τις δυνάμεις μας και τους συμμάχους μας. Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση και πίστη στο δίκιο μας. Για αυτό άλλωστε μιλάμε λίγο και εργαζόμαστε πολύ”. 

Διαβήματα και αντιδράσεις

Εν τω μεταξύ, η πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ πληροφορίες από την κυβέρνηση ανέφεραν ότι οι Αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην Ε.Ε., στο ΝΑΤΟ και στον Ο.Η.Ε., καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.  

Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει ό,τι σχεδιάζει στο Καστελόριζο, έστειλε και το Στειτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσινγκτον: 

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ένα NAVTEX για έρευνα σε αμφισβητούμενα ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν οποιαδήποτε σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή”. 

Παράλληλα, με τον αμερικανό ομόλογό του επικοινώνησε τηλεφωνικά ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημερώνοντάς τον για την κατάσταση όπως διαμορφώθηκε μετά την κλιμάκωση της τουρκικής πρόκλησης σημειώνοντας πάντως  ότι  η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, εφόσον τούτο απαιτηθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα διαμηνύει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της και “θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα”.