Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: Οδεύουμε πολύ αργά προς την ενεργειακή μετάβαση

49

«Η μετάβαση είναι υπερβολικά αργή» και ο κόσμος θα υποστεί τις κλιματικές αλλαγές, αλλά και «αναστάτωση» όσον αφορά στον εφοδιασμό, αν δεν επενδύσει πιο μαζικά και γρήγορα σε πηγές καθαρής ενέργειας, προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.

Η διεθνής αυτή υπηρεσία εκδίδει «σοβαρή προειδοποίηση όσον αφορά στην κατεύθυνση που παίρνει ο κόσμος» στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της διάσκεψης για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη.

Μια «νέα οικονομία αναδύεται: μπαταρίες, υδρογόνο, ηλεκτρικά οχήματα», επισημαίνει. Ωστόσο, όλη αυτή η πρόοδος εμποδίζεται από «την αντίσταση της υφιστάμενης κατάστασης και την ενέργεια από ορυκτά καύσιμα»: πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας εξακολουθούν να συνιστούν το 80% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνεται, προκαλώντας τα τρία τέταρτα της απορρύθμισης του κλίματος.

Οι δεσμεύσεις μέχρι σήμερα των κρατών για το κλίμα, αν τηρηθούν, δεν θα επιτρέψουν παρά μια μείωση 20% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου από αυτήν που απαιτείται να υπάρξει ως το 2030 για να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη υπό έλεγχο.

«Οι επενδύσεις σε ενεργειακά σχέδια χωρίς άνθρακα θα πρέπει να τριπλασιαστούν μέσα σε δέκα χρόνια για την ουδετερότητα άνθρακα το 2050», επαναλαμβάνει ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, Φατίχ Μπιρόλ.

Καθώς η κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του νέου κορονοϊού σταμάτησε τις προόδους στην ηλεκτροδότηση, κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, η χρηματοδότηση των αναδυόμενων οικονομιών συνιστά σημείο κλειδί, καθώς αυτές θα πρέπει να εξοπλιστούν αποφεύγοντας κυρίως τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας με άνθρακα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας υπογραμμίζει, επίσης, ότι το σημερινό γενικό έλλειμμα σε επενδύσεις επηρεάζει όχι μόνον το κλίμα, αλλά και τις τιμές και τον εφοδιασμό, κάτι το οποίο υπόσχεται «αναστάτωση» όπως αυτή που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος με τις εντάσεις μετά την πανδημία της COVID-19 όσον αφορά στην ενέργεια από ορυκτά καύσιμα.

Τα τελευταία χρόνια, η μείωση των τιμών του αερίου και του πετρελαίου περιόρισε τις επενδύσεις στον τομέα αυτόν, ενώ την ίδια ώρα η μετάβαση προς τις πηγές καθαρής ενέργειας είναι υπερβολικά αργή για να ανταποκριθεί στην ζήτηση, εξηγεί ο οργανισμός.

πηγή: protothema.gr