Διευθύνων Σύμβουλος της Drax μοιράζεται πώς η εταιρεία, μείωσε τις εκπομπές άνθρακα απο 100% στο 85%

36

Η παροχή ενός μέλλοντος με χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα δεν είναι μόνο καλή επιχειρηματική αίσθηση, είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του πλανήτη. Οι κινήσεις της εταιρείας Drax, για να μειώσει την εξάρτησή της από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα στο Ηνωμένο Βασίλειο, βοήθησαν να ωθήσουν τον διευθύνοντα σύμβουλο και τον πρόεδρό της, Will Gardiner , στη λίστα των 100 ατόμων που μετασχηματίζουν επιχειρήσεις στην Ευρώπη το 2020.

Σε προηγούμενη συνέντευξη, ο Gardiner αποκάλυψε ότι ο Μάρτιος του 2021 θα ήταν ο μήνας που η Drax Power Station διακόπτει την 50ετή εξάρτηση της από τον άνθρακα. Ήταν ένα σημαντικό βήμα για μια εταιρεία που είχε κάνει το όνομα και τη φήμη της σε μία μόνο πηγή καυσίμων.

Το ορόσημο χωρίς άνθρακα επιτεύχθηκε εγκαίρως, δήλωσε ο Mike Maudsley, διευθυντής παραγωγής χαρτοφυλακίου της Drax Group στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί «ορόσημο στην ιστορία της εταιρείας μας και στο ταξίδι μας να γίνουμε μια επιχείρηση αρνητική στον άνθρακα»

“Κατά την τελευταία δεκαετία, ο Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Drax έχει μετατραπεί σε μεγαλύτερο έργο απανθρακοποίησης στην Ευρώπη μετατρέποντας τέσσερις από τις μονάδες παραγωγής του σε βιώσιμη βιομάζα αντί για άνθρακα”, δήλωσε ο Maudsley.

Το 2012, το εργοστάσιο εκπέμπει 23 εκατομμύρια τόνους άνθρακα από ένα απόθεμα καυσίμου 100% άνθρακα. Έως το 2020, είχαν μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 85%, σε μόλις 3,1 εκατομμύρια τόνους. “Η Drax παράγει καθαρή και αξιόπιστη ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια για εκατομμύρια σπίτια και επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά δεν σταματάμε εκεί”, δήλωσε ο Maudsley.

Η εταιρεία έχει τώρα φιλοδοξίες να μην είναι απλώς ουδέτερες του άνθρακα, αλλά και αρνητικές στον άνθρακα. Μέχρι το 2030, η εταιρεία σχεδιάζει να απομακρύνει περισσότερο άνθρακα από ό, τι χρησιμοποιεί, επιτυγχάνοντας και αναπτύσσοντας τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Η εταιρεία διεξήγαγε δύο πιλότους, δείχνοντας πώς το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να συλληφθεί από μια πρώτη ύλη που αποτελείται εξ ολοκλήρου από βιομάζα. Ονομάζουν την τεχνολογία αυτή βιοενέργεια με δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, ή BECCS για συντομία.

Είναι μια μέθοδος εξόρυξης βιοενέργειας από βιομάζα, δέσμευσης και αποθήκευσης του άνθρακα, αφαιρώντας τον από την ατμόσφαιρα όπου μπορεί να προκαλέσει καταστροφή. «Στόχος μας είναι να παραδώσουμε την πρώτη μας μονάδα BECCS έως το 2027, λαμβάνοντας εκατομμύρια τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα και αποθηκεύοντάς την με ασφάλεια κάτω από τον βυθό», δήλωσε ο Maudsley. “Νωρίτερα αυτό το μήνα ξεκινήσαμε τη διαδικασία σχεδιασμού των προτάσεών μας για την κατασκευή των πρώτων μονάδων μας BECCS, θέτοντάς μας σε θέση να ξεκινήσουμε την οικοδόμηση το 2024, δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας μια οικονομική ανάκαμψη.

Είναι όλα μέρος μιας ευρείας αναγνώρισης από τους ηγέτες της βιομηχανίας ότι το μέλλον της ενέργειας πρέπει να είναι διαφορετικό από το παρελθόν. Η ώθηση προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε όλο τον κόσμο παρατηρείται σε διάφορες βιομηχανίες, αλλά πολλές εταιρείες στον ενεργειακό τομέα – και εκείνες που την προμηθεύουν – είναι πιο σημαντικές από ποτέ στην ηγεσία του παραδείγματος.

Ο στόχος του Drax είναι να αναλάβει το προβάδισμα σε αυτές τις αρχές, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής της πηγής καυσίμου που έχει κάνει το όνομά της και του επανασχεδιασμού του ενεργειακού χάρτη για να εξασφαλίσει ένα πιο δίκαιο, περιβαλλοντικά υγιές μέλλον για τον πλανήτη. Και η αλλαγή έρχεται – γρήγορα.

“Η επόμενη δεκαετία θα είναι μια από τις σημαντικότερες μεταμορφώσεις και καινοτομίες στον ενεργειακό τομέα”, δήλωσε ο Maudsley. “Οι τεχνολογίες που είναι καλές για το περιβάλλον είναι επίσης καλές για την οικονομία, διότι επενδύοντας στις πράσινες τεχνολογίες που απαιτούνται σε ένα καθαρό μηδενικό μέλλον, υποστηρίζουμε τις κοινότητές μας, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τις δεξιότητες και την απασχολησιμότητα, επιτρέποντας ταυτόχρονα άλλους τομείς η οικονομία να αποανθρακωθεί. “

Η εταιρεία επισημαίνει πρωτοβουλίες όπως η Zero Carbon Humber, η οποία στοχεύει στη μείωση της παραγωγής άνθρακα του βιομηχανικού συμπλέγματος έντασης άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου με την ανταλλαγή παλαιών πηγών καυσίμων για εναλλακτικές λύσεις καθαρής ενέργειας όπως υδρογόνο, δέσμευση βιομηχανικού άνθρακα και αρνητικές εκπομπές από την BECCS.

Είναι όλα μέρος της συμβολής της Drax στους καθαρούς στόχους μηδενικού άνθρακα του Ηνωμένου Βασιλείου, τους οποίους η χώρα ελπίζει να επιτύχει μέχρι το έτος 2050. Κοιτάζοντας πίσω πριν από 30 χρόνια, όταν ο Σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος Drax τροφοδοτείτο αποκλειστικά από άνθρακα, πιθανότατα η ιδέα ενός μέλλοντος μηδενικού άνθρακα να φαινόταν περίεργη. Ωστόσο, σε 30 χρόνια, η εταιρεία που συνδέεται στενότερα με τον άνθρακα έχει επιτύχει μερικά από τα πιο δραστικά σημεία αναφοράς πράσινης ενέργειας στον κλάδο.

(πηγή: insider)