Κόπηκαν λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, οι κινεζικές εταιρείες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του ΔΕΔΔΗΕ.

Οσον αφορά την State Grid βρέθηκε εκτός μάχης δεδομένου ότι ήδη ελέγχει τον ΑΔΜΗΕ, δυνητικό ανταγωνιστή του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ και η δεύτερη κινεζική εταιρεία είχε την ίδια τύχη στον διαγωνισμό καθώς έχει τον ίδιο βασικό μέτοχο με την State Grid, δηλαδή το κινεζικό Δημόσιο.

Σε κάθε περίπτωση με ή χωρίς κινεζική συμμετοχή, ο διαγωνισμός για την αγορά του 49% του ΔΕΔΔΗΕ συγκεντρώνει ισχυρό ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα σε αυτούς που θα εμφανιστούν κατά την πρώτη φάση, δηλαδή την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία πρόκειται να πάρει παράταση μερικών ημερών κατόπιν σχετικών αιτημάτων (διαβάστε εδώ) συμπεριλαμβάνονται funds και διαχειριστές δικτύων, με εξειδίκευση στον τομέα των έξυπνων ενεργειακών εφαρμογών.

Στο market test του Δεκεμβρίου, το οποίο είχε διοργανώσει ο σύμβουλος του διαγωνισμού, η Goldman Sachs, συμμετείχαν συνολικά 19 εταιρείες. Κάποιες από αυτές αναμένεται να σχηματίσουν σχήματα τα οποία θα κατέβουν στον διαγωνισμό, με τις πληροφορίες να μιλούν για ένα αριθμό που κυμαίνεται μεταξύ τεσσάρων και έξι.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι αρχικές πληροφορίες και στα μέσα Φεβρουαρίου εμφανιστούν ονόματα, όπως αυτά που είχαν διαρρεύσει κατά το market test του Δεκεμβρίου, θα πρόκειται για μεγάλη επιτυχία.

Τότε, είχαν κάνει την εμφάνισή τους funds από το «πάνω ράφι» της παγκόσμιας αγοράς, όπως η πασίγνωστη Blackrock, το μεγαλύτερο επενδυτικό κεφάλαιο του πλανήτη με έδρα την Νέα Υόρκη, το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 7,8 τρισ δολάρια.

Στους υποψηφίους που είχαν ανταποκριθεί στο market test είχαν επίσης ξεχωρίσει ο αμερικανικός κολοσσός της ΚΚR, με κεφάλαια 220 δισ δολάρια. Το ίδιο ισχύει για την Ardian, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds της Ευρώπης με έδρα το Παρίσι, συμμετοχές σε πάνω από 150 εταιρείες και υπό διαχείριση κεφάλαια πάνω από 100 δισ δολάρια.

.

.