ΔΕΣΦΑ: Αγωγός αερίου «Πτολεμαΐδας – Ιωαννίνων»

272

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου θα είναι σε θέση να υποβάλλει το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του ΕΣΦΑ για την περίοδο 2022-2030 στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Το σχετικό σχέδιο αναμένεται να έχει νέα αλλά και υπάρχοντα έργα επέκτασης ή αναβάθμισης του εθνικού συστήματος, προσανατολισμένα στους στόχους της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ένα από τα καινούργια project που ετοιμάζει η διοίκηση του Διαχειριστή θα είναι η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου προς την Ήπειρο. Μία από τις διαδρομές που ερευνά είναι να κατασκευαστεί ένας αγωγός μήκους περίπου 220 χλμ. με αφετηρία την Πτολεμαϊδα – το σημείο απόληξης του συστήματος υψηλής πίεσης της Δυτικής Μακεδονίας – μέχρι τα Ιωάννινα. Με τον τρόπο αυτό το φυσικό αέριο θα φτάσει και στην Ήπειρο προσφέροντας δίκτυα διανομής για τον εφοδιασμό νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ μελετά κι ένα δεύτερο σενάριο για τη μεταφορά του καυσίμου στην Ήπειρο. Προβλέπει την κατασκευή σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και επαναεριοποίησης στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας στη Θεσπρωτία. Εκεί θα φτάνουν πλοία με LNG τα οποία θα εκφορτώνουν στη δεξαμενή ποσότητες υγροποιημένου αερίου και στη συνέχεια μέσω αγωγού μήκους περίπου 50 χλμ. το καύσιμο θα φτάνει στα Ιωάννινα.

Είναι πολύ πιθανό και οι δύο εναλλακτικές λύσεις να περιλαμβάνονται στο νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης, ώστε να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς ενέργειας.

Για τον ΔΕΣΦΑ, επίσης, εκκρεμεί ακόμη το κεφάλαιο των εικονικών αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου στα νησιά. Αν και η ΡΑΕ πριν από περίπου έναν χρόνο είχε απορρίψει τις προτάσεις του Διαχειριστή για την Κρήτη και τα νησιά του Β. Αιγαίου, εντούτοις δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο της Ηγουμενίτσας για τη μεταφορά του αερίου στην Ήπειρο να ανοίξει ξανά το θέμα με πιο ώριμο τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διευθυντής Στρατηγικής και Ανάπτυξης του Διαχειριστή, Μιχάλης Θωμαδάκης, κατά τη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας στο 5ο Ενεργειακό Συνέδριο της Κρήτης, τόνισε ότι «ο ΔΕΣΦΑ δεν εγκαταλείπει την Κρήτη». Και πρότεινε τη διερεύνηση αξιοποίησης των αγροτικών αποβλήτων του νησιού για την παραγωγή βιομεθανίου, ώστε οι ενεργειακές ανάγκες του νησιού να καλύπτονται με «πράσινο» αέριο.

πηγή: ot.gr