Προς άτυπη τρίμηνη παράταση οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τη βαριά βιομηχανία για τα νέα τιμολόγια της υψηλής τάσης.

Οπως γράφει το Capital.gr oι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό να γεφυρωθούν με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να οδηγείται στη λύση της άτυπης παράτασης της ισχύος των υφιστάμενων τιμολογίων, τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, προκειμένου να δοθεί χρόνος για μια νέα απόπειρα προσέγγισης.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία που είχε θέσει η ΔΕΗ για την αποδοχή των προτάσεών της για τα νέα τιμολόγια παρήλθε άπρακτη στις 28 Φεβρουαρίου.

Βασικό σημείο αιχμής για τις διαπραγματεύσεις δεν είναι τόσο το ύψος των τιμολογίων, για τα οποία κάποιες βιομηχανίες εμφανίζονται έτοιμες να αποδεχθούν τις προτάσεις της ΔΕΗ, όσο η δομή της νέας τιμολόγησης που προτείνεται.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με το σχετικό ρεπορτάζ του Χάρη Φλουδόπουλου για το capital.gr, η πρόταση της ΔΕΗ δεν βασίζεται σε σταθερές τιμές και εκπτώσεις όγκου όπως συνέβαινε στο παρελθόν αλλά βασίζεται στη λειτουργία του target model και σε σύνδεση των τιμών με τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις της τιμής της ενέργειας στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, όπου και γίνεται αντιστάθμιση κινδύνου για τη ΔΕΚΟ.

Επίσης πρόβλημα στις συζητήσεις είναι η προτεινόμενη κατάργηση του νυχτερινού τιμολογίου, η σύνδεση των τιμολογίων με την αγορά εξισορρόπησης αλλά και τα penalties που προβλέπονται σε περίπτωση που μια βιομηχανία αποκλίνει από την προκαθορισμένη μηνιαία κατανάλωσή της.

Πάντως εκτός από τις επιμέρους διαφωνίες, υπάρχουν και βιομηχανίες που βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση από τη ΔΕΗ, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις έχουν προταθεί από πλευράς της ΔΕΚΟ αυξήσεις που φτάνουν στο 50% σε σχέση με το ισχύον τιμολόγιο. Σε αυτήν την περίπτωση η απόσταση που θα πρέπει να διανυθεί στις διαπραγματεύσεις είναι ακόμη μεγαλύτερη.