ΔΕΗ και ΕΛΠΕ επικεντρώνονται στην ηλιακή ενέργεια

114
2017 06 01 00 26 48

Σε “αγώνα δρόμου” έχουν επιδοθεί τα ΕΛΠΕ και η ΔΕΗ για τα projects ηλιακής ενέργειας που προωθούν με επίκεντρο την Κοζάνη, μια από τις πλέον βεβαρυμμένες περιοχές της απολιγνιτοποίησης. Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Γ. Αλεξόπουλου, διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης των ΕΛΠΕ, κατά το χθεσινό συνέδριο της Capital Link, η κατασκευή του μεγαλύτερου σε εξέλιξη σήμερα, φωτοβολταϊκού πάρκου στη χώρα, ισχύος 204 MW, βρίσκεται ήδη στο 25%. Σε φάση εντατικής προετοιμασίας βρίσκεται και το αντίστοιχο project της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην περιοχή, που θα είναι ισχύος 200MW (ως τμήμα ευρύτερου cluster συνολικής ισχύος 230 MW), στο οποίο αναφέρθηκε ο επικεφαλής της ΔΕΗ ΑΝ Κ. Μαύρος.

Ο Γ. Αλεξόπουλος, ξεδιπλώνοντας τα φιλόδοξα σχέδια των ΕΛΠΕ για τις ΑΠΕ τόνισε ότι στόχος της διοίκησης είναι ο όμιλος να διαθέτει εγκατεστημένη ισχύ της τάξης των 600 MW μεσοπρόθεσμα και τουλάχιστον διπλάσια μέχρι το 2030, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην ανάπτυξη από τα ΕΛΠΕ δικτύου φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε ολόκληρη την Ελλάδα, αλλά και στην προοπτική επέκτασης στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

Ο επικεφαλής της ΔΕΗ Ανανεώσιμες επισήμανε πως είναι αναγκαία μια «fast track διαδικασία αδειοδότησης για να μπορούμε να εκτελέσουμε τις επενδύσεις» καθώς, επίσης, «σαφής και ξεκάθαρη τήρηση χρονοδιαγραμμάτων από το κράτος γιατί αυτό επηρεάζει χρηματοδοτήσεις, επενδύσεις, κ.α.». Χρειαζόμαστε ένα «One Stop Shop και ψηφιακή παρακολούθηση της διαδικασίας», όπως σημείωσε.

πηγή: newmoney.gr