ΔΕΔΔΗΕ: €3 δισ. για έργα δικτύου, smart meters και αποψιλώσεις

124
logo deddie

Το μεγαλύτερο σε αξία «πακέτο» εργολαβιών μέχρι τώρα έβγαλε σε διαγωνισμό ο ΔΕΔΔΗΕ, με το ύψος του να φτάνει τα 3 δις ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ). Το εν λόγω «πακέτο» αναλύεται σε 37 εργολαβίες που περιλαμβάνουν σχεδόν…τα πάντα. Και σε πρώτη προτεραιότητα τα απαραίτητα έργα, όπως η υπογειοποίηση δικτύων και η γενικότερη αναβάθμιση και «θωράκισή» τους, η αναγκαιότητα των οποίων αναδείχθηκε κατά την πρόσφατη περιπέτεια με τις πολυήμερες διακοπές ρεύματος λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια». Τα έργα, που αφορούν όλες τις διοικητικές περιφέρειες του ΔΕΔΔΗΕ, περιλαμβάνουν και όσα (αυτής της κατηγορίας) έχουν ενταχθεί στη λίστα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα έργα χρηματοδοτούνται από τους προϋπολογισμούς Ανάπτυξης και Συντήρησης του ΔΕΔΔΗΕ και πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι, περιλαμβάνονται εκτός των άλλων και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και ειδικότερα:

Η αντικατάσταση των αναλογικών μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας Χαμηλής Τάσης με smart meters («έξυπνους μετρητές»
Η αναβάθμιση του εναέριου δικτύου ΔΕΔΔΗΕ σε δασικές περιοχές
Οι αναβαθμίσεις του δικτύου ΔΕΔΔΗΕ με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του περιβάλλοντος,
Επίσης, περιλαμβάνονται έργα ανάπτυξης, κατόπιν αιτημάτων εξωτερικών και εσωτερικών πελατών, όπως ηλεκτροδοτήσεις καταναλωτών και παραγωγών, παραλλαγές, αισθητικές αναβαθμίσεις και ενισχύσεις δικτύου.

Συνοπτικά το αντικείμενο των συμβάσεων είναι το εξής:

Α) κατά κύριο λόγο, η κατασκευή, αφαίρεση ή ανακατασκευή εναέριων και υπόγειων γραμμών Μέσης και Χαμηλής Τάσης και εναέριων υποσταθμών Διανομής,

Β) η κατασκευή, αφαίρεση, ανακατασκευή, τροποποίηση ή βελτίωση Παροχών Χαμηλής και Μέσης Τάσης και αποκοπών –επαναφορών,

Γ) το κλάδεμα ή η κοπή δέντρων και αποψίλωση, καθώς και η επιθεώρηση και συντήρηση ξύλινων στύλων

Ο προϋπολογισμός των έργων ανά διοικητική περιφέρεια

Οι 37 εργολαβίες αφορούν και τις πέντε διοικητικές Περιφέρειες του ΔΕΔΔΗΕ και συγκεκριμένα την Περιφέρεια Αττικής, την Περιφέρεια Μακεδονίας-Θράκης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου-Ηπείρου, την Περιφέρεια Κεντρικής Ελλάδας, και την Περιφέρεια Νησιών.

πηγή: newmoney.gr