ΔΕΔΑ: Φιλόδοξος σχεδιασμός για το 2020-2024

132

Προχωρούν γοργά τα έργα φυσικού αερίου σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με βάση το Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2020-2024, που έχει καταθέσει η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου ΑΕ (ΔΕΔΑ) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το πρόγραμμα προβλέπει κατ’ αρχάς δημιουργία δικτύων στη Βέροια και τα Γιαννιτσά αλλά και στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, απαντώντας σε σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, «όσον αφορά τα Γιαννιτσά και τη Βέροια, το θέμα προχωρά σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τις τοπικές αρχές ώστε τα έργα αυτά να επιταχυνθούν». Έτσι δεν θα υφίσταται πλέον το θέμα της 18μηνης καθυστέρησης για την υλοποίηση των έργων σε σχέση με το προηγούμενο χρονοδιάγραμμα, που οδήγησε την ΡΑΕ να προειδοποιήσει για απένταξη των δυο αυτών πόλεων. O ίδιος ανέφερε επίσης ότι τους τελευταίους μήνες έχει γίνει πάρα πολλή δουλειά ώστε τα κεφάλαια του ΕΣΠΑ (από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) που είχαν δεσμευτεί για τα έργα αυτά να προετοιμαστούν με τις απαραίτητες διαδικασίες και αδειοδοτήσεις, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Επενδύσεις 270 εκατ. ευρώ

Ο κ. Θωμάς είπε επίσης ότι το προηγούμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2018-2021 ήταν «ευχολόγιο συμμετοχής πόλεων, χρηματοδοτήσεων και δικτύων» που δεν είχε ωριμάσει επαρκώς για να εγκριθεί. Υπό τη νέα διοίκηση, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΔΑ αναθεωρήθηκε, εντάχθηκαν σε αυτό οι ενεργειακοί δήμοι της Δυτικής Μακεδονίας, οι προγραμματισμένες επενδύσεις αυξήθηκαν σε 270 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2020-2024 (από 233 εκατ. ευρώ προηγουμένως) για την κατασκευή 142 χλμ. αγωγών μέσης πίεσης και 1740 χλμ. αγωγών χαμηλής πίεσης. Με άλλα λόγια, υπάρχει ένας πολύ πιο φιλόδοξος σχεδιασμός για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Βόρειο Ελλάδα και το υπόλοιπο της χώρας.

20 εκατ. ευρώ για την Πελοπόννησο

Όσο για τα έργα φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο, ο κ. Θωμάς σημείωσε ότι «η κυβέρνηση βρήκε μια κατάσταση στην οποία δεν είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την Πελοπόννησο, ούτε είχαν προβλεφθεί οι απαραίτητοι πόροι από το ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια. «Ο νέος Περιφερειάρχης έχει προβλέψει 20 εκατ. ευρώ για αυτό το έργο και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες με το σκεπτικό για να είναι έτοιμη η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέχρι τον Σεπτέμβριο. Γι’ αυτό και η ΔΕΔΑ έχει κρατήσει τη δυνατότητα να αναθεωρήσει το Πρόγραμμα τον Σεπτέμβριο, με βάση τις χρηματοδοτήσεις που προβλέπονται από το ΕΣΠΑ και διατηρεί το δικαίωμά της να κάνει αίτηση ακύρωσης ή προσφυγή”.

Φυσικό αέριο σε έξι νέες πόλεις

“Σε κάθε περίπτωση, η ΔΕΔΑ έχει κάνει ήδη τα απαραίτητα βήματα, ούτως ώστε να εξασφαλίσει την προετοιμασία του έργου. Σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τον ΔΕΣΦΑ δρομολογούμε τα έργα που απαιτούνται από τον Διαχειριστή του Συστήματος Φυσικού Αερίου για την Πελοπόννησο”, συνέχισε ο κ. Θωμάς, εξηγώντας: “Μέχρι τώρα δεν είχαν προβλεφθεί οι σταθμοί εξόδου του ΕΣΦΑ (Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) για την τροφοδότηση της Τρίπολης, της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου. Επίσης, έχει τώρα μπει στο καινούργιο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ η τροφοδότηση της Σπάρτης και της Καλαμάτας που θα γίνει με truck loading, που θα ξεκινήσει από τον σταθμό φόρτωσης βυτιοφόρων στη Ρεβυθούσα, ούτως ώστε να προχωρήσουν αυτές οι υποδομές, για να μπορέσει να φτάσει και το δίκτυο στις πόλεις της Πελοποννήσου. Όλα αυτά έχουνε γίνει τους τελευταίους μήνες, με μεθοδική δουλειά όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Και η Μεγαλόπολη

Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός ΠΕΝ σημείωσε ότι έχουμε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε ο ΔΕΣΦΑ να ανοίξει «πύλη» για το φυσικό αέριο που θα πάει στη Μεγαλόπολη, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Επομένως, ειδικά για τη Μεγαλόπολη, ναι, υπάρχει δέσμευση. Και όλα τα άλλα έργα υποδομής, τα οποία έγκειται στο κράτος να τα κάνει, θα τα κάνει», κατέληξε.

Προχώρησε σε αύξηση 9 εκατ. ευρώ του μετοχικού της κεφαλαίου

Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ αποφάσισε η μητρική εταιρεία ΔΕΠΑ ΑΕ, εκφράζοντας την έμπρακτη στήριξή της προς την εταιρεία για την απρόσκοπτη υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια.

Κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, η ΔΕΠΑ, η οποία αποτελεί τη μοναδική μέτοχο της ΔΕΔΑ, αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 9.000.040 ευρώ, με έκδοση 257.144 κοινών ονομαστικών μετοχών.

Κατόπιν των ανωτέρω, το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΔΑ ανέρχεται στο ποσό των 78.333.710 ευρώ.

Το ποσό των 9.000.040 ευρώ αποτελεί μέρος της προβλεπόμενης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ κατά 75 εκατ. ευρώ η οποία απαιτείται για την υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της εταιρείας.

Η εν λόγω αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑ αποτελεί μια σημαντική «ένεση» ρευστότητας τη στιγμή, μάλιστα, της επανεκκίνησης της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας Covid-19, ενώ λειτουργεί ως μοχλός για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας σε υγιείς βάσεις.

Τα νέα κεφάλαια θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής φυσικού αερίου της ΔΕΔΑ τα οποία θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται το φθινόπωρο του 2020, φέρνοντας σταδιακά το φυσικό αέριο σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ, Μάριος Τσάκας δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τη ΔΕΠΑ Α.Ε. για την αμέριστη στήριξή της στο κοινό μας όραμα. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αποτελεί απόδειξη της εμπιστοσύνης με την οποία η ΔΕΠΑ περιβάλλει την εταιρεία μας, ενώ έρχεται ως συνέχεια της ενεργειακής πολιτικής που έχει χαράξει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη δίκαιη μετάβαση της χώρας σε ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Εμείς, από την πλευρά μας, είμαστε απολύτως έτοιμοι να υλοποιήσουμε το αναπτυξιακό μας πρόγραμμα για την επέκταση των υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια, με σεβασμό στην κοινωνία και το περιβάλλον, αλλά και με σημαντικά οφέλη για την οικονομία μας».