Χρηματιστήρια Ενέργειας: Ενεργειακή διαφάνεια μέσω οργανωμένων αγορών

80

Στο 5ο Ενεργειακό Φόρουμ της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, οι εισηγητές του πάνελ Developments in the Energy Exchanges of the Europe διατύπωσαν την κοινή τους διαπίστωση ότι τα Χρηματιστήρια Ενέργειας είναι οι πιο αξιόπιστοι φορείς που ενσωματώνουν με διαφάνεια πληροφορίες και από τις δύο πλευρές της ενεργειακής αγοράς, ώστε οι τιμές που διαμορφώνονται να είναι σεβαστές από όλους τους συμμετέχοντες.

Στα Χρηματιστήρια Ενέργειας «καθένας μπορεί να έχει μια διαφανή άποψη για την προσφορά της ζήτησης ενέργειας και είναι οι χώροι για την πιο κατάλληλη διαμόρφωση τιμών ενέργειας», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΕ ΑΕ, Γιώργος Ιωάννου, ο οποίος στην τοποθέτησή του ανέφερε τα αναπτυξιακά σχέδια του ομίλου Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η τοποθέτηση του διευθύνοντα συμβούλου του SEEPEX Σερβίας, Μίλου Μλαντένοβιτς, ο οποίος τόνισε ότι «δυστυχώς για τους πολιτικούς, τα χρηματιστήρια ενέργειας παρέχουν με διαφάνεια μια σαφή τιμή αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας». Μεταξύ άλλων, είπε, ότι τον φετινό Αύγουστο, σε χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ολλανδία, οι τελικοί καταναλωτές «βίωσαν» τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού, όπως είπε, «οι φόροι που επιβάλλονται στους λογαριασμούς των πολιτών είναι τεράστιοι». «Πρέπει όλοι μας να είμαστε πιο δημιουργικοί, να σκεφτούμε νέα προϊόντα και καινούριες πηγές ενέργειας που μπορούν να αξιοποιηθούν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», πρόσθεσε.

«Τεράστια» καταγράφονται τα προβλήματα με τις τιμές ενέργειας για τους καταναλωτές στη Βουλγαρία, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ανεξάρτητου Βουλγαρικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Κονσταντίν Κονσταντίνοφ, τονίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση σε χρηματιστήρια εξασφαλίζει διαφάνεια και πιο ρεαλιστική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Διευκρίνισε, δε, ότι τα χρηματιστήρια ενέργειας δεν καθορίζουν τις τιμές, απλώς τις υπολογίζουν.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ