Αύριο η 6η συνάντηση για προμήθεια αιγυπτιακού αερίου

53

Στην περαιτέρω ενδυνάμωση των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας – Αιγύπτου με όπλο την ενέργεια, προχωρούν Αθήνα και Κάιρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο μεταβαίνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συνοδευόμενος και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστα Ξιφαρά.

Ο Έλληνας υπουργός θα μετέχει στην 6η συνάντηση των μεσογειακών κρατών-μελών του EastMed Gas Forum. Στο τραπέζι των αρμόδιων υπουργών της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης θα βρίσκονται οι εξελίξεις στην αγορά του φυσικού αερίου και συνολικά της ενέργειας καθώς και θέματα που αφορούν τον οργανισμό EMGF.

Πηγές αναφέρουν ότι στο περιθώριο του EMGF, ο Κώστας Σκρέκας δεν αποκλείεται να έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό ομόλογό του, ενώ συζητήσεις θα διεξαχθούν ανάμεσα στον Κώστα Ξιφαρά και τη διοίκηση της αιγυπτιακής κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου EGAS. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές θα εξετάσουν το ενδεχόμενο συμφωνίας ώστε η ελληνική εταιρεία να προμηθευτεί ποσότητες LNG από την EGAS.

Η συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς η ενεργειακή κρίση στην Ε.Ε. βρίσκεται σε έξαρση, ενώ με τον τρόπο αυτό η ΔΕΠΑ Εμπορίας επιδιώκει την εξασφάλιση περισσότερων πηγών προμήθειας φυσικού αερίου σε τιμές ανταγωνιστικές. Κάτι που αν συμβεί θα οδηγήσει σε συμπίεση του ενεργειακού κόστους των πελατών της ελληνικής κρατικής εταιρείας.

Οι ΔΕΠΑ Εμπορίας και EGAS, λένε πληροφορίες, βρίσκονται καιρό σε διαπραγματεύσεις. Επιπλέον η ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων συζητά με την αιγυπτιακή εταιρεία και για το ενδεχόμενο συνεργασίας στο πλαίσιο της ανάπτυξης του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

πηγή: energypress.gr