Αποφασισμένοι να ολοκληρώσουν και να θέσουν σε λειτουργία τον υδροηλεκτρικό σταθμό στη Μεσοχώρα, εμφανίζονται στη ΔΕΗ, παρά την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που «πάγωσε» εκ νέου το έργο.

Τα νέα δεδομένα εξετάστηκαν σε σύσκεψη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 8 Δεκεμβρίου υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, στην οποία έδωσαν το παρών οι υπουργοί Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, καθώς επίσης ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

Τη ΔΕΗ εκπροσώπησαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, και ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, Γιάννης Κοπανάκης. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, όλες οι πλευρές συνομολόγησαν τη βούληση να ολοκληρωθεί το έργο.

Η αποπεράτωσής της μονάδας (είναι έτοιμη σε ποσοστό 90%) «πάγωσε» στα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης του Συνδέσμου Κατακλυζομένων Μεσοχώρας, με την οποία έκανε δεκτή την προσφυγή για ακύρωση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).

Η κατασκευή της υδροηλεκτρικής μονάδας έχει κοστίσει στη ΔΕΗ πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με δεδομένο ότι η παραγωγή εκτιμάται σε 380-390 γιγαβατώρες (GWh), κάθε χρόνο που παραμένει ανενεργή, εκτιμάται πως η ετήσια απώλεια εσόδων για τη Επιχείρηση αγγίζει τα 25-30 εκατ. Ευρώ.

Σε ανακοίνωσή του για την απόφαση του ΣτΕ, ο τοπικός Δήμος Πύλης προειδοποιούσε για τον κίνδυνο περιβαλλοντικής καταστροφής, όσο δεν ολοκληρώνεται η μονάδα. «Αν συμβεί βίαια έμφραξη στον Άνω Αχελώο η Μεσοχώρα θα κατακλυστεί βίαια και απροειδοποίητα. Δεν μπορείς να αφήνεις ένα φράγμα 15 χρόνια πάνω στα βουνά και να λες “εντάξει δεν συμβαίνει τίποτε”», σημειωνόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.