Από τις 9 Δεκεμβρίου η υποβολή αιτήσεων στο «Εξοικονομώ Αυτονομώ»

177
Exoikonomo Autonomo 1600x900 2

Στις 9 Δεκεμβρίου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ Αυτονομώ».

Οπως είπε ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Οι αιτήσεις θα γίνονται τμηματικά, ανά περιφέρειες, «για να λειτουργήσει καλύτερα το σύστημα και να αντέξει την πίεση η ηλεκτρονική πλατφόρμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός.

«Ηδη», είπε, «έχει εκδοθεί ο επίσημος οδηγός και οι ενδιαφερόμενοι και οι σύμβουλοι τους θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν, ενώ έχουμε εξαιρέσει από τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται σε αυτή τη φάση το πιστοποιητικό που αφορά στις πολεοδομίες».

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει τα 850 εκατομμύρια ευρώ και «είναι μακράν το μεγαλύτερο και το πιο ελκυστικό πρόγραμμα Εξοικονομώ των τελευταίων 10 ετών».

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, στόχος του υπουργείου είναι να καλύπτει 60.000 περιπτώσεις ετησίως, όταν την τελευταία δεκαετία συνολικά καλύφθηκαν μόλις 130.000 δικαιούχοι.

Μια ακόμα σημαντική διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα είναι η αύξηση των επιδοτήσεων. «Οι επιδοτήσεις που μέχρι τώρα ήταν 40%-50% στο 65% αυξάνονται στο 75%, 85% ανάλογα με την περίπτωση και πλέον δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο απλές δράσεις, όπως για παράδειγμα τα κουφώματα, αλλά ενισχύονται και δράσεις από τον χώρο της λεγόμενης έξυπνης ενέργειας.

Κάθε χρόνο, διαβεβαίωσε ο υπουργός, θα βγαίνει ένα τέτοιο πρόγραμμα. Στόχος, η αξιοποίηση πόρων ύψους 3 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.