Απλοποίηση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σχεδιάζει το ΥΠΕΝ

126
renewable energy on the grid

Το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ προχωρά σε μία σειρά από μέτρα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια που δημιουργούνται στις επενδύσεις ΑΠΕ.

Λύσεις στο πρόβλημα επεξεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αποτελούν τη δεύτερη φάση απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης ΑΠΕ. Πρόκειται για μια σειρά παρεμβάσεων απολύτως απαραίτητων για να λειτουργήσει αποδοτικά το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο με στόχο την μείωση του μέσου χρόνου αδειοδότησης ενός έργου ΑΠΕ στα δύο χρόνια που είναι και ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.


Αρχικά σχεδιάζεται ένα νέο νομοσχέδιο, το οποίο θα αφορά στην επιτάχυνση της διαδικασίας για την έκδοση αδειών για τα έργα ΑΠΕ, το οποίο θα ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την τροποποιημένη Ευρωπαϊκή Οδηγία 2012/27 για την ενεργειακή απόδοση. Μάλιστα θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την έκδοση αδειών από τα 5 στα 2 χρόνια και με αυτό τον τρόπο η χώρα μας θα κινείται στον ευρωπαϊκό μέσο όρο αναμονής.

Εν ολίγοις πρόκειται για τη Β’ Φάση της επιτάχυνσης των αδειοδοτήσεων, η οποία μπορεί ναι μεν να “λύνει μικρά διαδικαστικά ζητήματα” αλλά θα δώσει νέα πνοή στην εξέλιξη των αδειοδοτήσεων. Το νομοσχέδιο επίσης θα ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο ευρωπαϊκής οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση.

πηγή: energyin.gr