Αντιστάθμιση άνθρακα: Τι είναι και πώς γίνεται;

94
plane 841441 1920

Μια πτήση επιστροφής από το Λονδίνο προς το Κέιπ Τάουν παράγει περίπου την ίδια ποσότητα εκπομπών C02, ανά επιβάτη, όπως η θέρμανση του μέσου σπιτιού για ένα χρόνο. Αυτό σύμφωνα με μια μελέτη που κυκλοφόρησε το BBC και το ClimateCare, αποκαλύπτοντας ορισμένα συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πτήσεων. Η ερώτηση είναι αν θα πληρώνατε παραπάνω χρήματα για μία πτήση που θα ήταν φιλικότερη προς το περιβάλλον;

Η αντιστάθμιση άνθρακα σημαίνει ότι οι επιβάτες μπορούν να πληρώσουν παραπάνω χρήματα για να αντισταθμίσουν τις εκπομπές άνθρακα που παράγονται από την πτήση τους. Τα παραπάνω χρήματα πηγαίνουν σε περιβαλλοντικά έργα, όπως προγράμματα φύτευσης δέντρων ή εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, τα οποία μειώνουν το διοξείδιο του άνθρακα στον αέρα κατά την ίδια ποσότητα.

Το ποσοστό των αεροπορικών εταιρειών που συμμετέχουν στην αντιστάθμιση άνθρακα είναι ανησυχητικά χαμηλό, σύμφωνα με την έκθεση του BBC. Στην πραγματικότητα, λιγότερες από τις μισές μεγάλες αεροπορικές εταιρείες του κόσμου δίνουν στους επιβάτες την ευκαιρία να αντισταθμίσουν το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από τις πτήσεις τους. Από τις μεγάλες αεροπορικές μόνο η Lufthansa και η Ryanair προσφέρουν σύστημα αντιστάθμισης άνθρακα.

πηγή: euronews.com