Αντιδράσεις της Ουκρανίας για τον αγωγό Nord Stream 2

358

Μετά τον συμβιβασμό που επετεύχθη μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Βερολίνου για τον αγωγό Nord Stream 2 που θα συνδέσει τη Γερμανία με τη Ρωσία, χθες, Τετάρτη 21 Ιουλίου, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερκών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δήλωσε ότι η Ουκρανία έχει ήδη στείλει επίσημη ειδοποίηση στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Η Γερμανία δεσμεύθηκε να δημιουργήσει ένα πράσινο ταμείο προκειμένου να στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση της Ουκρανίας, στο οποίο το Βερολίνο θα καταβάλει αρχικά 150 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει και να προωθήσει επενδύσεις ύψους τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων που θα προέλθουν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, εξέφρασε την ανακούφισή του για την εποικοδομητική αυτή λύση. Σύμφωνα με τη Μόσχα, Μέρκελ και Πούτιν δήλωσαν ικανοποιημένοι με το γεγονός ότι η κατασκευή του Nord Stream 2 πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Η γερμανοαμερικανική συμφωνία φαίνεται να αίρει τα τελευταία εμπόδια για την ολοκλήρωση του αγωγού.

Η συμφωνία αυτή αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα για την Ουκρανία, η οποία έχει προσπαθήσει να πείσει τους δυτικούς εταίρους της να επιταχύνουν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. «Η απόφαση αυτή έχει δημιουργήσει πολιτικές, στρατιωτικές και ενεργειακές απειλές για την Ουκρανία και την κεντρική Ευρώπη, ενώ ενίσχυσε την ικανότητα της Ρωσίας να αποσταθεροποιεί την κατάσταση ασφαλείας στην Ευρώπη, διαιωνίζοντας τις διαφωνίες μεταξύ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», κατήγγειλε ο Κουλέμπα.

«Δυστυχώς, οι μέχρι τώρα προτάσεις που έχουν στόχο να καλύψουν το κενό ασφαλείας που δημιουργείται δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκείς ώστε να περιορίσουν αποτελεσματικά τις απειλές που εγείρει ο Nord Stream 2», προσέθεσε σε κοινή του ανακοίνωση με τον Πολωνό ομόλογό του, Ζμπίγκνιου Ράου. Η Ουκρανία ανησυχεί ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο εναντίον της και ότι θα χάσει τα έσοδα που αποκομίζει για τη διέλευση φυσικού αερίου από το έδαφός της μόλις ολοκληρωθεί και αρχίσει να λειτουργεί ο Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής θάλασσας.

Η Ουάσινγκτον έχει στείλει τον σύμβουλο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ντέρεκ Τσολέτ, στο Κίεβο για να συζητήσει τις ανησυχίες της Ουκρανίας για τον αγωγό, ενώ χθες ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα δεχθεί στον Λευκό Οίκο τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στις 30 Αυγούστου, μια συνάντηση την οποία επιθυμούσε διακαώς το Κίεβο. Ο Ζελένσκι σχολίασε ότι σχεδιάζει να έχει μια ειλικρινή και ανοικτή συζήτηση με τον Μπάιντεν για τον Nord Stream 2.

πηγή: businessdaily.gr