Άμεση δράση χρήζει το Μαϊάμι που πλήττεται από τις πλημμύρες και την κλιματική αλλαγή

94

Tο Μαϊάμι αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό, μεγάλο εμπορικό, οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο και είναι από τις πλουσιότερες και πιο πολυτελείς πόλεις στις ΗΠΑ. Είναι, επίσης, ίσως η πιο εκτεθειμένη μητροπολιτική περιοχή της αμερικανικής επικράτειας στη διαρκή άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ετοιμάζεται, λοιπόν, τώρα ένα ακόμα πιο ζεστό καλοκαίρι και για την περίοδο των τροπικών καταιγίδων, που κάθε χρόνο τέτοια εποχή σαρώνουν την περιοχή, με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα. Κάτοικοι και αρχές προετοιμάζονται για νέες καταστροφικές πλημμύρες, πέραν από αυτές που πλήττουν την περιοχή ακόμα και τις ηλιόλουστες ημέρες λόγω παλιρροϊκών φαινομένων, απειλώντας τον υδροφόρο ορίζοντα, το δίκτυο αποχέτευσης και τα θεμέλια κτιρίων.

Το Σώμα Μηχανικού του αμερικανικού στρατού βρίσκεται σε διαβούλευση σχετικά με την αρχική φάση του σχεδίου για την αντιμετώπιση των πλημμυρών. Κεντρική ιδέα του είναι η ανέγερση ενός αμφιλεγόμενου τείχους για την προστασία της ακτογραμμής. Το υπό εξέταση σχέδιο προβλέπει την ανέγερση κατασκευής, ύψους 6 μέτρων και μήκους περίπου 10 χιλιομέτρων, που κατά κύριο λόγο θα χωρίζει τις κατοικημένες περιοχές από την παραλία. Εξαίρεση θα αποτελεί το τελευταίο 1,5 χλμ του τείχους, στο ύψος του οικονομικού κέντρου του Μαϊάμι, στο Μπρίκελ, όπου τα θεμέλια της κατασκευής θα είναι μέσα στη θάλασσα. Ο προϋπολογισμός είναι 6 δισ. δολάρια και το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί έως το φθινόπωρο. Για την κατασκευή του θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η πρόταση προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις από περιβαλλοντολόγους, κατασκευαστές και κτηματομεσίτες, που εκφράζουν φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχει το τείχος στο ευπαθές τοπικό οικοσύστημα και στην αξία των ακινήτων αντιστοίχως.

Συμπληρωματικές προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο, όπως η κατασκευή αντιπλημμυρικών φραγμάτων στον ποταμό του Μαϊάμι βρίσκουν πιο θετική ανταπόκριση. Φύτευση τροπικών δέντρων και θάμνων, ως πρώτη γραμμή άμυνας στις πλημμύρες. Ενίσχυση του αποχετευτικού συστήματος και ζωτικών υποδομών απέναντι σε καταστροφικές πλημμύρες. Ακόμα και ανύψωση δρόμων και κτιρίων

Προς το παρόν, οι τοπικές αρχές προχωρούν με δικές τους, μικρότερης κλίμακας παρεμβάσεις για να ενισχύσουν το Μαϊάμι. Πάνω από 4.000 δέντρα φυτεύτηκαν πέρυσι στην περιοχή, καθένα από τα οποία – όταν αναπτυχθεί – θα μπορεί να απορροφά, λόγω του είδους του, έως και 380 λίτρα νερού ημερησίως.

Επίπεδου εδάφους και χαμηλού υψομέτρου, το Μαϊάμι, όπως και όλη η νότια Φλόριντα, έχει πορώδες ασβεστολιθικό υπέδαφος γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση των πλημμυρών στην περιοχή που αποδίδονται σε παλιρροϊκά φαινόμενα, τα οποία έχουν αυξηθεί κατά 325% από το 2000. Το αποτέλεσμα είναι το θαλασσινό νερό να διαβρώνει εδώ και χρόνια τις υποδομές, για την αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό των οποίων θα απαιτηθούν δαπάνες δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στο μεσοδιάστημα, μελέτες αναφέρουν ότι, ενώ στον τελευταίο ενάμιση αιώνα η στάθμη της θάλασσας έχει ανέβει κατά 30 εκατοστά στην περιοχή, μέχρι το 2060 μπορεί να φτάσει σε διπλάσια ή και τριπλάσια επίπεδα.

Τα προβλήματα στο Μαϊάμι επιδεινώνονται και συσσωρεύονται και από την κλιματική αλλαγή και συσσωρεύονται. Προφανώς, για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται συνδυαστικές λύσεις, κοινές θυσίες και πολύ χρήμα.

πηγή: ot.gr