Άμεσα οι αποφάσεις για το χωροταξικό στα υπεράκτια αιολικά

76

Τα κρίσιμα σημεία ενός οδικού χάρτη για offshore ΑΠΕ στην Ελλάδα παρουσίασε ο κ. Νίκος Φρυδάς, Principal, Energy Sector στην Grant Thornton Greece και αντιπρόεδρος στην Grant Thornton Business Solutions μιλώντας στο 3ο φόρουμ Renewable & Storage με θέμα «Νέο περιβάλλον, νέες αγορές, νέοι πρωταγωνιστές στην εποχή της ενεργειακής μετάβασης» που διοργανώνει το energypress.gr στις 13 και 14 Οκτωβρίου.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο κ. Φρυδάς ανακοίνωσε ότι η Grant Thornton, η οποία έχει αναλάβει από τον Απρίλιο τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών έχει ολοκληρώσει στο 95% το σύνολο των εργασιών και μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένονται αποφάσεις.

Όπως σημείωσε, η Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή δεν έχει χωροταξικό για τις θάλασσες, οφείλει να προχωρήσει το υπό ανάπτυξη σχέδιο με όρους οι οποίοι να είναι εναρμονισμένοι με τις διεθνείς επιταγές. «Η λύση που προσφέρουμε επιτρέπει τη γρήγορη ανάπτυξη, το υπουργείο θα κάνει σύντομα ανακοινώσεις», σημείωσε σχετικά.

Ο κ. Φρυδάς σημείωσε ότι η διεθνής επισκόπηση συνηγορεί στο ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ενεργειακού μείγματος προς την πράσινη μετάβαση και επεσήμανε ότι βάσει μελετών, οι ελληνικές θάλασσες έχουν το καλύτερο αιολικό δυναμικό στη Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στις τεχνολογικές εξελίξεις και στις προοπτικές, επεσήμανε ότι το μέγεθος της κάθε υπεράκτιας ανεμογεννήτριας αναμένεται να φθάσει τα 20 μεγαβάτ μέχρι το 2030, θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ισχύς σε μικρότερο χώρο που θα επιτρέψει την αποσυμφόρηση των χερσαίων εκτάσεων. Στο πλαίσιο αυτό και μιλώντας για τα πλεονεκτήματα των θαλάσσιων αιολικών, ο κ. Φρυδάς υπογράμμισε ότι η ανάπτυξή τους θα στηρίξει περαιτέρω συνέργειες, τις διασυνδέσεις των νησιών, την ανάπτυξη υποδομών στα λιμάνια και τις θέσεις εργασίας.

πηγή: energypress.gr