Τώρα είναι η ώρα για τους Αμερικανούς να επενδύσουν στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, τόνισε ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ Ντάνι Μπρουγιέ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα.

Η διασύνδεση των αγωγών φυσικού αερίου με άλλους αγωγούς στην περιοχή είναι κρίσιμης σημασίας για την οικονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης, σημείωσε ο αμερικανός υπουργός Ενέργειας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενεργειακής συνεργασίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Μεσόγειου.

Ο αμερικανός υπουργος στάθηκε στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενεργειακή συνεργασία στην ασφάλεια της περιοχής, καθώς και στη σημασία του αγωγού EastMed, ενώ ειδική αναφορά έκανε στην ενεργειακή μετάβαση που συντελείται στην Ελλάδα.

Ο Ντάνι Μπρουγιέ δήλωσε ενθουσιασμένος που βλέπει τη χώρα μας να κινείται στον δρόμο της μετάβασης προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και εξέφρασε την ετοιμότητα των ΗΠΑ να τη βοηθήσουν.

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη συνεργασία των ελληνικών πανεπιστημίων με τα αμερικανικά στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών συσσωρευτών, επισημαίνοντας ότι αυτού του είδους η συνεργασία είναι σημαντική για την καλύτερη ενσωμάτωση των τεχνολογιών των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Επιπλέον, εξέφρασε την προσδοκία της αμερικανικής πλευράς να εμβαθύνει αυτές τις μορφές συνεργασίας με την Ελλάδα. Εκτίμησή του ήταν πως θα συνεχίσουν να έρχονται αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην ελληνική αγορά, καθώς η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον.

Στο ερώτημα πότε βλέπει τη δημιουργία ευκαιριών στον ελληνικό ενεργειακό τομέα για τους Αμερικανούς επενδυτές, αρκέστηκε να πει ότι τώρα είναι η ώρα.

Οι μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα μας, με έμφαση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν ανοίξει την πόρτα στους επενδυτές -υποστήριξε- και ειδικότερα σε αυτούς από τις ΗΠΑ που δείχνουν ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τις προοπτικές που ανοίγονται .

Συνοψίζοντας, τόνισε πως στο βαθμό που η κυβέρνηση συνεχίσει αυτού του είδους τις μεταρρυθμίσεις, θα είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτες.

Παράλληλα, εκτίμησε πως η χρήση φυσικού αερίου και αργού πετρελαίου θα συνεχιστεί για τα επόμενα τριάντα χρόνια και σημείωσε πως για τον λόγο αυτό το ενδιαφέρον αμερικανικών πετρελαϊκών εταιρειών θα συνεχιστεί για καιρό στην περιοχή.

Σε ό,τι αφορά το Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum-EMGF), εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην υλοποίησή του East Med, του αγωγού που θα μεταφέρει αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για πιθανή συμμετοχή των ΗΠΑ στο Φόρουμε με την ιδιότητα του παρατηρητή.

Σύμφωνα με τον αμερικανό υπουργό Ενέργειας το ενδιαφέρον είναι τεράστιο, τόσο από την ιδιωτική βιομηχανία, όσο και από τις κυβερνήσεις σε ολόκληρη την περιοχή, για την ανάπτυξη των έργων υποδομής του East Med όσο το δυνατόν γρηγορότερα.