Αιολική και ηλιακή ενέργεια θα μπορούσαν να καλύψουν το 85% της αναγκαίας ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ

76

Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσαν να καλύψουν περίπου το 85% των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ, σύμφωνα με ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications. Οι μπαταρίες και οι υπόλοιπες επιλογές αποθήκευσης θα μπορούσαν να αυξήσουν αυτό το ποσοστό.

Ένας συνδυασμός αιολικής και ηλιακής ενέργειας θα πρέπει να είναι αρκετός για να καλύψει τις περισσότερες από τις τρέχουσες ενεργειακές ανάγκες σε «προηγμένα, βιομηχανικά έθνη», σύμφωνα με τη μελέτη. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine (UCI), το Πανεπιστήμιο Tsinghua της Κίνας, το Ινστιτούτο Carnegie για την Επιστήμη και το Caltech εξέτασαν δεδομένα ωριαίας ζήτησης ενέργειας 39 ετών από 42 χώρες για να καθορίσουν εάν υπάρχουν αρκετοί αιολικοί και ηλιακοί πόροι για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις.

Βρήκαν ότι τα πιο αξιόπιστα συστήματα, στα οποία η αιολική ενέργεια είναι πιο διαδεδομένη, μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες στις χώρες που μελέτησαν μεταξύ 72 και 91 τοις εκατό του χρόνου, και αυτό χωρίς να υπολογίσουν οποιονδήποτε τρόπο αποθήκευσης. Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν οι αιολικές και ηλιακές πηγές μπορούν να τροφοδοτήσουν πάνω από το 90% των ενεργειακών αναγκών μιας περιοχής, η ζήτηση θα εξακολουθεί να μην ικανοποιείται για εκατοντάδες ώρες ετησίως.

«Η αιολική και η ηλιακή ενέργεια θα μπορούσαν να καλύψουν περισσότερο από το 80% της ζήτησης σε πολλά μέρη χωρίς τρελά ποσά αποθήκευσης ή υπερβολική ικανότητα παραγωγής», δήλωσε ο Στίβεν Ντέιβις, καθηγητής επιστήμης συστημάτων Γης στο UCI. «Αλλά ανάλογα με τη χώρα, μπορεί να υπάρξουν πολυήμερες περίοδοι καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπου η ζήτηση θα πρέπει να καλυφθεί από αποθήκευση ενέργειας και άλλες μη ορυκτές πηγές ενέργειας σε ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών άνθρακα».

Υπάρχουν γεωφυσικές προκλήσεις στο παιχνίδι. Η δημοσίευση προτείνει ότι θα ήταν ευκολότερο για τις μεγαλύτερες χώρες που βρίσκονται πιο κοντά στον ισημερινό να στραφούν πλήρως σε βιώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς μπορούν με μεγαλύτερη αξιοπιστία να έχουν ηλιακή ενέργεια όλο τον χρόνο. Κατ’ επέκταση θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν τις γειτονικές τους χώρες που δεν έχουν τόσο ήλιο ή ανέμους, π.χ. τη Γερμανία.

«Πολλή συνέπεια και αξιοπιστία θα μπορούσε να παρασχεθεί από ένα σύστημα που περιλαμβάνει ηλιακούς πόρους από την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα με πλούσιο άνεμο διαθέσιμο στην Ολλανδία, τη Δανία και την περιοχή της Βαλτικής», δήλωσε ο Dan Tong, επίκουρος καθηγητής επιστήμης συστημάτων της γης στο Πανεπιστήμιο Tsinghua.

Πολλές χώρες μειώνουν την εξάρτησή τους από ορυκτά καύσιμα, τα οποία είναι καθοριστικά για τον μετριασμό των εκπομπών άνθρακα και τον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρώπη παρήγαγε περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές το 2020 απ’ ό,τι από ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με έκθεση ερευνητών που μελετούν την πράσινη ενέργεια.

πηγή: engadget.com