Αγριόχοιροι και κλιματική αλλαγή

107

Μετά τις αγελάδες και κάποια άλλα οικόσιτα ζώα που διαπιστώθηκε ότι εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα σημαντικές ποσότητες μεθανίου, αποκαλύπτεται τώρα ότι και οι αγριόχοιροι συμβάλλουν και μάλιστα σημαντικά στην μόλυνση της ατμόσφαιρας. Η δημοσίευση έγινε στην επιθεώρηση «Global Change Biology» από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ στην Αυστραλία και του Πανεπιστημίου Καντέρμπουρι στη Νέα Ζηλανδία.

Ο αγριόχοιρος είναι παμφάγο ζώο και τρέφεται κυρίως με βελανίδια, κάστανα, διάφορα φρούτα και καρπούς, ρίζες και βολβούς τα οποία βγάζει σκάβοντας το έδαφος. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό το σκάψιμο έχει ως αποτέλεσμα να απελευθερώνονται ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που είναι παγιδευμένες στο υπέδαφος.

Από τη μελέτη διαφόρων δεδομένων σε συνδυασμό με προσομοιώσεις δέκα χιλιάδων χαρτών από περιοχές σε όλο τον πλανήτη όπου ευδοκιμούν πληθυσμοί αγριογούρουνων αποδεικνύεται ότι τα ζώα σκάβοντας απελευθερώνουν 4,9 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Πρόκειται για ποσότητα του βλαβερού αερίου ίση με αυτή που εκπέμπουν οι εξατμίσεις 1,1 εκατ. αυτοκινήτων.

«Από την στιγμή που κάτω από το έδαφος κρύβονται ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα τρεις φορές μεγαλύτερες από αυτές που υπάρχουν σήμερα στην ατμόσφαιρα είναι ευνόητο ότι κάθε διαρροή του αερίου από το έδαφος μπορεί να λειτουργήσει ως παράγοντας επιτάχυνσης της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει ο Κρίστοφερ Ο’ Μπράιαν, ειδικός στην χωρική οικολογία του Πανεπιστημίου Κουίνσλαντ, επικεφαλής της μελέτης.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αύξηση των πληθυσμών των αγριόχοιρων σε όλο τον κόσμο, γεγονός που δημιουργεί διαφόρων ειδών προβλήματα τόσο στα τοπικά οικοσυστήματα όσο και στην τοπικές ανθρώπινες κοινότητες. Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους για τη συμβολή των αγριογούρουνων στην κλιματική αλλαγή κάνει όλο και πιο επιτακτική την ανάγκη για έλεγχο των πληθυσμών τους.

πηγή: naftemporiki.gr