Αγορές: Αρνητικό ρεκόρ 90ετίας για τον ενεργειακό κλάδο

362
960x0

Εκ των μεγάλων χαμένων της φετινής χρονιάς, ο ενεργειακός κλάδος κατέγραψε το 2020 τις μεγαλύτερες απώλειες στον δείκτη S&P 500 της Wall Street.

Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση ότι ο κλάδος βρίσκεται στο ναδίρ του S&P 500 καταγράφοντας αρνητικό ρεκόρ 90ετίας (από το 1931).

«Ο κλάδος είναι πραγματικά προβληματικός όχι μόνο το τρέχον έτος, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια», επισημαίνει ο αναλυτής της Oppenheime, Αρι Γουόλντ, εκτιμώντας παράλληλα πως είναι ακόμη πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι θα υπάρξει αντιστροφή του κλίματος.

Βασική αιτία, η μείωση της ζήτησης στο πετρέλαιο που παραμένει καθηλωμένο στα 40 δολ./ βαρέλι τόσο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όσο και της ευρύτερης στροφής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

«Δίνουμε τη σύσταση “underweight” για τον ενεργειακό κλάδο. Πιστεύουμε ότι τους επόμενους τουλάχιστον τρεις μήνες θα πρέπει να είμαστε κάπως επιφυλακτικοί στις επενδύσεις του ενεργειακού τομέα» υπερθεματίζει ο Τσαντ Μοργναλάντερ, αναλυτής της Washington Crossing Advisors, καλώντας τους επενδυτές να εμπιστευτούν μετοχές εταιρειών με υψηλή έκθεση στον κλάδο των ΑΠΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα αυτές των NextEra Energy και First Solar.