Σχεδόν τριπλάσια αναμένεται να είναι η ζήτηση για προσωπικό ειδικευμένο σε τεχνολογίες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με μελέτη-ανάλυση της Rystad Energy, με τους σχετικούς υπολογισμούς να μιλούν για 868.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης από 297.000 το 2020.

Η νέα τάση στην αγορά εργασίας, τονίζεται στη μελέτη, θα είναι ορατή ήδη από τα μισά της τρέχουσας δεκαετίας, με τις θέσεις εργασίας στον κλάδο να φτάνουν τις 589 χιλιάδες μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας ενεργειακών αναλύσεων, η εγκατεστημένη ισχύς των offshore αιολικών δύναται να φτάσει τα 110 GW μέχρι το 2025 και τα 250 GW μέχρι το 2030. Γι αυτό και η ανάπτυξη του κλάδου θα απαιτήσει εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό.

Συγκεκριμένα, η Rystad Energy υπολόγισε τις ανάγκες προσωπικού σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης – ένα έτος πλήρους απασχόλησης για ένα άτομο ανεξάρτητα από τις πραγματικές ώρες – και συμπεριέλαβε μόνο τις άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών παγκοσμίως.

Οι άμεσες θέσεις απασχόλησης σχετίζονται με την κατασκευή, την εγκατάσταση, την λειτουργία και την συντήρηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ, οι έμμεσες θέσεις εργασίας σχετίζονται με τον εξοπλισμό και τις υπηρεσίες που χρειάζονται όπως είναι οι εργαζόμενοι σε εργοστάσια μετάλλου για την κατασκευή του εξοπλισμού των πάρκων, καθώς, και συνολικότερα σε σχέση με την εφοδιαστική αλυσίδα προς υποστήριξη των πάρκων.

Oσον αφορά τη γεωγραφική διασπορά των θέσεων εργασίας, εκτείνεται σε Ευρώπη, Ασία -εκτός της Κίνας- και ΗΠΑ όπου και αναμένεται να ανοίξουν οι περισσότερες θέσεις εργασίας.