Αύξηση της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης

387
royal seal oil photos 225

Οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές οδήγησαν τον ΙΕΑ να αναθεωρήσει προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2021 κατά 230 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα. Μετά από μία μείωση της τάξεως των 8.7 εκατ. βαρελιών την ημέρα το 2020, η παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση αναμένεται τώρα να αυξηθεί κατά 5.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2021 στα 96.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ωστόσο, παραμένει έκδηλη η ανησυχία στην αγορά αναφορικά με το μέγεθος της ανάκαμψης της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης, μιας και ο αριθμός των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό αυξάνεται στην Ευρώπη και σε ορισμένες μεγάλες χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο, όπως η Ινδία και η Βραζιλία. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του ΙΕΑ δείχνουν ότι τα αποθέματα πετρελαίου του ΟΟΣΑ διατηρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό σταθερά τον περασμένο Μάρτιο, ενώ τον Φεβρουάριο υποχώρησαν κατά 55.8 εκατ. βαρέλια ή 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Στα 2,977 εκατ. βαρέλια, τα συνολικά αποθέματα πετρελαίου ήταν 28 εκατ. βαρέλια πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2016-2020 και 94 εκατ. βαρέλια υψηλότερα, σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΕΑ, οι τιμές του αργού υποχώρησαν από τα υψηλά επίπεδα 22 μηνών στα μέσα Μαρτίου, με το Brent, το διεθνές benchmark, και το αμερικάνικο WTI να διαπραγματεύονται στα $63 το βαρέλι και στα $60 το βαρέλι αντίστοιχα. «Οι πετρελαϊκές τιμές θα μπορούσαν να υποστούν νέα πίεση τους επόμενους μήνες, ενώ η παγκόσμια πετρελαϊκή προσφορά αναμένεται να αυξηθεί και η αγορά να μετατοπιστεί από μία κατάσταση ελλείμματος σε μία κατάσταση ισορροπίας», προσθέτει ο ΙΕΑ.

Επίσης, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου ήταν ήδη σε ανοδική τροχιά τον περασμένο Μάρτιο, αυξανόμενη κατά 1.7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς η παραγωγή των ΗΠΑ ανέκαμψε από μία απότομη πτώση τον Φεβρουάριο του 2021 και η πετρελαϊκή προσφορά των χωρών του OPEC+ σημείωσε άνοδο. Το Ιράν τροφοδοτεί την παγκόσμια αγορά από τα τέλη του περασμένου έτους, αψηφώντας τις αμερικανικές κυρώσεις, με την παραγωγή αργού να βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν δύο χρόνων. Πλέον, υπάρχει περισσότερο πετρέλαιο στην αγορά μετά την συμφωνία των υπουργών Πετρελαίου των χωρών του OPEC+ την 1η Απριλίου να αυξήσουν σταδιακά την παραγωγή πάνω από 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το Μάιο έως τον Ιούλιο του 2021, περίπου 1/4 από τα σημερινά επίπεδα μείωσης της παραγωγής.

Η πετρελαϊκή αγορά αναμένεται να αλλάξει δραματικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς ενδέχεται να απαιτηθούν περίπου 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα πρόσθετης προσφοράς για την κάλυψη της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης, αναφέρει ο ΙΕΑ. Ωστόσο, ο Οργανισμός εκτιμά ότι η αγορά δεν θα βρεθεί σε επικείμενη κρίση πετρελαϊκής προσφοράς. Έως τον Ιούλιο, ο OPEC+ θα διαθέτει περίπου 6 εκατ. βαρέλια την ημέρα πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας, χωρίς να υπολογίζονται τα 1.5 εκατ. βαρέλια ημερησίως ιρανικού αργού που αυτή τη στιγμή έχουν μπλοκαριστεί από τις κυρώσεις, εκτιμά ο ΙΕΑ.

πηγή: energia.gr