Αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων

243

Αλματώδης αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που διαμορφώνονται σε υψηλά τριετίας, θα επιβαρύνει το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο λόγος για τις τιμές των υγρών καυσίμων στην Ελλάδα που έχουν πάρει την ανηφόρα κατά 80% τους τελευταίους μήνες σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι, ενώ παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε πως με την άρση του lockdown, αυξήθηκε και η ζήτηση των υγρών καυσίμων.

Ειδικότερα, οι τιμές της αμόλυβδης στην Ελλάδα παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 26% σε σύγκριση με τον προηγούμενο Μάιο και κατά 16,5% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2020 σύμφωνα με τις μέσες τιμές από το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων του υπουργείου Ανάπτυξης και Παραγωγικότητας. Έως το 25% φτάνουν οι αυξήσεις και για το πετρέλαιο κίνησης.

Πλέον, η μέση τιμή σε όλη τη χώρα διαμορφώνεται στα 1,672 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη των 95 οκτανίων, από 1,314 ευρώ πέρυσι τον Μάιο και 1,425 ευρώ πέρυσι τον Ιούλιο. Η μέση τιμή της αμόλυβδης των 100 οκτανίων σε όλη τη χώρα έχει φτάσει τα 1,839 ευρώ, από 1,629 ευρώ πέρσι τον Ιούλιο και 1,589 ευρώ το Μάιο του 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των καυσίμων είναι ήδη πολύ ψηλότερες σε αρκετές πιο απομακρυσμένες περιοχές ή στα νησιά, ξεπερνώντας ακόμη και τα 1,8 ευρώ το λίτρο για την απλή αμόλυβδη λόγω αυξημένων μεταφορικών, αλλά και αυξημένης κίνησης λόγω του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ στην Αττική μπορούμε να βρούμε τη βενζίνη στο 1,64 ευρώ/λίτρο, στις Κυκλάδες δύσκολα θα βρούμε τιμές χαμηλότερα από 1,89 ευρώ/λίτρο για την 95άρα βενζίνη. Οι Κυκλάδες είναι, επίσης, ο νομός με την υψηλότερη τιμή 100άρας βενζίνης με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται πάνω από 2 ευρώ/λίτρο, ενώ στις Κυκλάδες βλέπουμε και την ακριβότερη τιμή στο πετρέλαιο με 1,58 ευρώ/λίτρο. Οι τιμές των υγρών καυσίμων στις Κυκλάδες αυξήθηκαν μάλιστα το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου σε σχέση με τον Ιούνιο.

Με έκπληξη ωστόσο βλέπουμε πως τα Δωδεκάνησα, που βρίσκονται πιο μακριά από Αθήνα αλλά και από τις Κυκλάδες, η μέση τιμή της 95άρας διαμορφώνεται πιο χαμηλά στο 1,8 ευρώ/λίτρο, ενώ πολύ πιο φθηνά κοστολογείται η βενζίνη σε απομακρυσμένα και ακριτικά νησιά της Ελλάδας όπως η Κέρκυρα με 1,71 ευρώ/λίτρο, η Χίος με 1,67 ευρώ/λίτρο και η Λέσβος με 1,74 ευρώ/λίτρο.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να περάσει σε θετικό έδαφος, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Προς ώρας ο ελληνικός πληθωρισμός παραμένει από τους χαμηλότερους, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στο υπόλοιπο μισό του χρόνου, αν συνεχιστεί η αύξηση των τιμών, κυρίως των ενεργειακών προϊόντων.

Οι μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το πληθωρισμό του Ιουνίου, δείχνουν μια τεράστια αύξηση σε ετήσια βάση στα ενεργειακά προϊόντα και τα υποπροϊόντα τους. Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε αύξηση 28,9%, η τιμή του φυσικού αερίου 60,6%, οι τιμές καυσίμων και λιπαντικών καταγράφουν αυξήσεις 15,8%. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο από τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αύξηση 0,69% για τον Ιούνιο. Από τις υπηρεσίες που σχετίζονται άμεσα με τις τιμές των καυσίμων, τα αεροπορικά εισιτήρια καταγράφουν αύξηση 35,5% σε ετήσια βάση. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει για τον Ιούνιο οριακή αύξηση κατά 0,7%. Αυτό, όμως, αναμένεται να αλλάξει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, μετά την αυξήση έως και 15% που έχει εγκρίνει από την 1η Ιουλίου η ΡΑΕ.

πηγή: sofokleousin.gr