ΑΔΜΗΕ: Τρεις υποψήφιοι για τον υποσταθμό Σαντορίνης

63
admie 4 0

Τρία σχήματα υποψήφια στον διαγωνισμό του ΑΔΜΗΕ για τον νέο υποσταθμό της Σαντορίνης, ο οποίος θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr, το έργο θα διεκδικήσουν η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – ΑΒΒ, η σύμπραξη της Damco Energy (του Ομίλου Κοπελούζου) με την Xian Electric Engineering, καθώς και η εταιρεία Nari Technology.

Για την ανάδειξη του αναδόχου, σε πρώτη φάση ο Διαχειριστής θα πραγματοποιήσει την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών, μία διαδικασία που διαρκεί τουλάχιστον ένα μήνα. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, θα πάρει τη σκυτάλη η διενέργεια της ηλεκτρονικής δημοπρασίας των οικονομικών προσφορών των συμμετεχόντων.

Μαζί με τα υπόγεια και υποβρύχια καλώδια διασύνδεσης με τη Νάξο, για την προμήθεια και εγκατάσταση των οποίων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ο σχετικός διαγωνισμός, ο νέος υποσταθμός GIS 150 kV/ΜΤ αποτελεί τη δεύτερη υποδομή για την άρση της «ηλεκτρικής απομόνωσης» της Θήρας και τη διασύνδεσή της με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ). Ο προϋπολογισμός του υποσταθμού ανέρχεται σε 26,2 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), ενώ η μέγιστη προθεσμία αποπεράτωσής του είναι οι 20 μήνες.

Στον διαγωνισμό για τα καλώδια, προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), συμμετέχουν οι εταιρείες Ελληνικά Καλώδια, Nexans και Prysmian. Αυτή τη στιγμή, προχωρά η αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών των συμμετεχόντων, οι οποίες αποσφραγίσθηκαν στις αρχές Απριλίου, ώστε να ακολουθήσει και πάλι η δημοπρασία των οικονομικών προσφορών.

Εκτιμάται πως και στους δύο διαγωνισμούς οι ανάδοχοι θα ανακηρυχθούν τον Ιούνιο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης των έργων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ, η διασύνδεση της Σαντορίνης θα ολοκληρωθεί το 2023.

Η διασύνδεση της Σαντορίνης αποτελεί το εναρκτήριο βήμα για τη Δ΄ φάση διασύνδεσης των Κυκλάδων, στο πλαίσιο της οποίας θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό δίκτυο και η Φολέγανδρος, η Μήλος και η Σέριφος. Οι διασυνδέσεις των τριών νησιών θα ολοκληρωθούν το 2024. Όπως είχε αναφέρει ο αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γιάννης Μάργαρης, σε πρόσφατη διαδικτυακή ενημέρωση των δημοσιογράφων, τους προσεχείς μήνες θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί και για τα υπόλοιπα έργα της Δ΄ φάσης, ώστε εντός του έτους να δρομολογηθεί η υλοποίηση όλων των διασυνδέσεω

Η Δ΄ φάση των Κυκλάδων περιλαμβάνεται στα έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», προβλέποντας τη χρηματοδότησή της μέσω του RRF. Όπως αναφέρεται στο Σχέδιο, οι εν λόγω νησιωτικές διασυνδέσεις θωρακίζουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ενώ παράλληλα αξιοποιούν τις μεγάλες δυνατότητες παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θαλάσσια επικράτειά μας. Παράλληλα, διευκολύνουν τη μείωση του κόστους ενέργειας, οδηγώντας σε νέες επενδύσεις και θέσεις εργασίας στους ενεργοβόρους κλάδους της οικονομίας.

πηγή: insider.gr