ΑΔΜΗΕ: Σταθερότητα αποτελεσμάτων και αύξηση επενδύσεων

194

Σταθερότητα των οικονομικών επιδόσεων και αύξηση των επενδύσεων κατά 25% ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ για το πρώτο εξάμηνο του έτους, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.  
 
Συγκεκριμένα, τα ενοποιημένα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 137,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,2% έναντι 137,6 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2020. Τα ενοποιημένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν οριακά κατά 0,2% σε ετήσια βάση σε 96,7 εκατ. ευρώ έναντι 96,9 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο 2020. Τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 40,9 εκατ. ευρώ, υψηλότερα κατά 3,9% έναντι 39,3 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020 – αύξηση που οφείλεται στη θετική επίδραση από την εφαρμογή του νέου φορολογικού συντελεστή για τον Όμιλο και την εταιρεία. Οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 25,3% και διαμορφώθηκαν στα 153,7 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με την πρόοδο των βασικών έργων που είναι σε εξέλιξη επισημαίνονται ότι για τη Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής, προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες βυθού, έχει ξεκινήσει η παραγωγή των καλωδιακών τμημάτων, καθώς και του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής, ενώ έχουν ξεκινήσει οι εργασίες εγκατάστασης καλωδιακών τμημάτων στην πλευρά της Αττικής. Μέχρι το τέλος του 2021 θα προχωρήσει η εγκατάσταση των υποβρύχιων καλωδίων οπτικών ινών. Η ηλέκτριση του έργου αναμένεται το 2023.

Για τη Διασύνδεση Κρήτης – Πελοποννήσου, ολοκληρώθηκε τον Μάιο και τέθηκε σε λειτουργία στις 3 Ιουλίου 2021.

Για την ηλεκτρική διασύνδεση Κυκλάδων, η Δ’ Φάση (διασύνδεση Σαντορίνης, Μήλου, Φολεγάνδρου και Σερίφου με τη Νάξο) έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και θα λάβει χρηματοδότηση 165 εκατ. ευρώ. Μέσα στον Σεπτέμβριο, προβλέπεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τους αναδόχους της διασύνδεσης Σαντορίνης με την Νάξο, ενώ στις αρχές Οκτωβρίου θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για τα υπόλοιπα νησιά των νοτιοδυτικών Κυκλάδων, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και την Σέριφο. Στις 14 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τον υποσταθμό Σαντορίνης με αναδόχους την Damco Energy και την Xian Electric και τίμημα 30 εκατ. ευρώ.

Για την επέκταση του Συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο, στο έργο διασύνδεσης του ΚΥΤ Μεγαλόπολης με την υφιστάμενη Γραμμή Μεταφοράς 400 kV Αχελώου – Διστόμου εκκρεμεί η τοποθέτηση δύο πυλώνων στα Καλάβρυτα.

Για τον Ανατολικό Διάδρομο, μέχρι το τέλος του 2021 ολοκληρώνεται η γραμμή Μεγαλόπολη-Κόρινθος και το νέο ΚΥΤ Κορίνθου, ενώ η νέα γραμμή Κόρινθος-ΚΥΤ Κουμουνδούρου, αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024.

Για την αναβάθμιση του ΚΥΤ Κουμουνδούρου υπεγράφη σύμβαση στις 6 Μαΐου, έναντι τιμήματος 45.759.256 ευρώ. Μαζί με τη Γ.Μ. Κόρινθος-Κουμουνδούρος, έχει ενταχθεί για συγχρηματοδότηση ύψους 30 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ως προς τις διεθνείς διασυνδέσεις, προκηρύσσεται άμεσα ο διαγωνισμός για το ελληνικό τμήμα της δεύτερης διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας, υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας με την Terna για τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας, ενώ οι Διαχειριστές Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, εξετάζουν την αναβάθμιση της γραμμής που συνδέει τις δύο χώρες.

Εξάλλου, δημοσιοποιήθηκε η πρόθεση δημιουργίας υποβρυχίου καλωδίου για την σύνδεση της Αιγύπτου με την Ελλάδα από τους Διαχειριστές των δύο χωρών, με σκοπό την πρόσβαση των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων της Β. Αφρικής στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ