3 εκατομμύρια δέντρα και κήποι σε ταράτσες: ευρωπαϊκές πόλεις δίνουν “πράσινη” υπόσχεση

210
house roof terrace architecture building

31 μεγάλες πόλεις, όπως το Λονδίνο, η Βαρκελώνη και το Μιλάνο, υπέγραψαν δήλωση που δεσμεύονται να επενδύσουν σε χώρους πρασίνου και να καταπολεμήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Οι δήμαρχοι κάθε πόλης υπέγραψαν τον στόχο του δικτύου πόλεων C40 να έχουν 30-40% της κατοικημένης επιφάνειας της πόλης να αποτελείται από χώρους πρασίνου όπως πάρκα ή δρόμους με δέντρα, ή χώρους για την απορρόφηση νερού και την αποφυγή πλημμυρών. Άλλες δεσμεύσεις περιλαμβάνουν τη βελτίωση της πρόσβασης σε αυτούς τους χώρους πρασίνου για τους ντόπιους.

Οι πόλεις έχουν ακόμη χρόνο να εισάγουν τις ιδέες τους για την επίτευξη αυτών των στόχων, αλλά ένα παράδειγμα περιλαμβάνει τη φύτευση τριών εκατομμυρίων δέντρων στο Μιλάνο έως το 2030. Στη Βαρκελώνη, εν τω μεταξύ, οι αρχές προσφέρουν επιδότηση για το 75% του κόστους των νέων πράσινων ταρατσών, δημιουργώντας αστικές περιοχές και χώρο για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Giuseppe Sala, δήμαρχος του Μιλάνου, δήλωσε ότι μετά την πανδημία COVID-19 που πλήττει τις πόλεις, υπάρχει έκκληση από τους πολίτες να κάνουν τον αστικό χώρο πιο πράσινο και πιο υγιεινό. “Στο Μιλάνο, δεσμευόμαστε να φυτέψουμε τρία εκατομμύρια δέντρα έως το 2030, να χρησιμοποιήσουμε φυσικές λύσεις για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και να προστατεύσουμε τους πολίτες από την κλιματική κρίση, να ανανεώσουμε τις γειτονιές μας με πράσινες περιοχές και νερό και να αναζωογονήσουμε το αστικό περιβάλλον σε βιώσιμο τρόπο” δήλωσε.

πηγή: euronews.com