Ώρα αποφάσεων για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

388

Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν σε μία ύστατη προσπάθεια να βρεθεί σημείο τομής μεταξύ τους στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Πρόκειται σαφώς για μια θετική εξέλιξη, ένα βήμα προόδου, το οποίο ωστόσο δεν είχε θεαματικά αποτελέσματα που να επιτρέπουν υψηλές προσδοκίες.

Τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση είναι πολύ περιορισμένα, καθώς μέχρι μεθαύριο Παρασκευή (04/10) πρέπει να έχει αποφασίσει αν θα δώσει στήριξη στο συνολικό έργο PCI Αττική – Κρήτη – Κύπρος – Ισραήλ. Κι αυτό διότι τότε συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της Κομισιόν, η οποία θα καθορίσει το νέο διετή ευρωπαϊκό κατάλογο των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος. Η στήριξη της χώρας μας στη διασύνδεση της EuroAsia Interconnector στην πραγματικότητα θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας που θα εντάξει ή θα απεντάξει το έργο που προωθεί η κυπριακή εταιρεία.

Η ελληνική κυβέρνηση σέβεται το ότι η Κύπρος χρειάζεται την ενεργειακή της απομόνωση, ωστόσο αυτήν τη στιγμή οποιαδήποτε απόφαση που θα δημιουργούσε προβλήματα στους εν εξελίξει διαγωνισμούς της «Αριάδνης» και θα οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση τη διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη, με το ελληνικό νησί να έχει άμεση ανάγκη το έργο.

Ο κ. Χατζηδάκης έχει καταστήσει σαφές από την πρώτη στιγμή ότι το βασικό κριτήριο για τη λήψη των αποφάσεων είναι η ταχύτατη υλοποίηση του έργου, για το οποίο έχει ενημέρωση και εποπτεία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ελληνική πλευρά διατηρεί στο ακέραιο την θέση αυτή.