Στην τελική ευθεία η shortlist των επενδυτών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών

296

Μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του oikonomia.gr, η προεπιλογή των υποψηφίων για την ΔΕΠΑ Υποδομών που θα ανοίξει την αυλαία των ιδιωτικοποιήσεων μετά την κρίση χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται πριν το φθινόπωρο η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών.

Στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι ο τομέας των δικτύων και οι ρυθμιζόμενες αποδόσεις που προσφέρει στους επενδυτές καθιστούν ελκυστικές τις εταιρείες χωρίς να βάζουν ιδιαίτερα εμπόδια στο σχεδιασμό. Εν αντιθέσει με τις άλλες ιδιωτικοποιήσεις  που επηρεάζονται από το οικονομικό κλίμα και τις χρηματιστηριακές υποτιμήσεις και οι οποίες εκ των πραγμάτων μεταφέρονται για τους επόμενους μήνες.

Ο διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ Υποδομών που διαχωρίστηκε από την ΔΕΠΑ και αποτελεί ξεχωριστή εταιρεία από τα τέλη Απριλίου, ξεκίνησε λίγο πριν το ξέσπασμα της πανδημίας μέσα στο Φεβρουάριο,  με την εμφάνιση εννέα συνολικά υποψηφίων. Πρόκειται για την Ιταλική Italgas, την κινεζική China Resources Gas, την τσεχική EPH αλλά και πανίσχυρα funds όπως το αμερικανικό KKR, το αυστραλιανό Macquarie καθώς επίσης και τα Antin Infrastructure PartnersFirst State Investments (Αυστραλία), I Squared και SinoCEEF (Κίνα). Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την short list θα απουσιάζουν κάποια επενδυτικά funds, τα οποία επηρεάζονται από τις επιπτώσεις του COVID 19.

Σήμερα, καταβάλλεται προσπάθεια που θα αποτελούσε και ένα θετικό μήνυμα γραφής για την πορεία προς την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, η short list για την εταιρεία να καταρτιστεί μέσα στο καλοκαίρι (περί τα τέλη Ιουνίου).

Η ΔΕΠΑ Υποδομών ελέγχει το 100% της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής, το 51% της ΕΔΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας, το 100% της ΔΕΔΑ (Υπόλοιπη Ελλάδα) με το 65% των μετοχών να ελέγχεται από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 35% από τα ΕΛΠΕ.