Πυρηνικός αφοπλισμός: Νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας- ΗΠΑ χωρίς μεγάλες προσδοκίες

306

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία ξεκίνησαν σήμερα ξανά στη Βιένη διαπραγματεύσεις για τον περιορισμό των πυρηνικών τους οπλοστασίων, οι οποίες κινδυνεύουν με αποτυχία προτού καν αρχίσουν από την επιμονή της Ουάσινγκτον να συμμετάσχει σε αυτές και η Κίνα, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για ζητήματα αφοπλισμού,πρεσβευτής Μάρσαλ Μπίλινγκλι και ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκεϊ Ριαμπκόφ αναμένεται να συζητήσουν για αρκετές ημέρες τη διμερή συνθήκη New Start, την οποία οι δύο χώρες υπέγραψαν το 2010 και λήγει στις 5 Φεβρουαρίου 2012, λίγο μετά το τέλος της τρέχουσας θητείας του Τραμπ.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών έφτασαν περίπου στις 08:30 στο παλάτι Νίντερόστεραϊχ όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες, στο κέντρο της πρωτεύουσας της Αυστρίας, χωρίς να κάνουν δηλώσεις.

«Θα δούμε», αυτή ήταν η απάντηση του Μπίλινγκσλι όταν ρωτήθηκε από το Reuters ποιο περιμένει να είναι το αποτέλεσμα των συνομιλιών κατά την άφιξή του στο παλάτι Νίντερόστεραϊχ.

Ο Ριαμπκοφ ήταν εξίσου επιφυλακτικός: «Ας δούμε, ας δούμε. Είμαστε πάντα αισιόδοξοι», είπε απλώς.

Οι όροι της συνθήκης New Start, που περιλαμβάνονται στο γενικότερο πλαίσιο της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (TNP) του 1968, προβλέπουν τον περιορισμό σε 700 του αριθμού των εκτοξευτήρων πυρηνικών όπλων που μπορούν να διαθέτουν Ρωσία και ΗΠΑ και σε 1.550 τον αριθμό των πυρηνικών κεφαλών.

Η Μόσχα ζητεί την έναρξη συνομιλιών για την ανανέωση της New Start από το τέλος του 2019, όμως η Ουάσινγκτον μέχρι τώρα έθετε ως προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις τη συμμετοχή και της Κίνας.

«Το μεγαλύτερό μας πρόβλημα είναι η απουσία διαφάνειας από την πλευρά της Κίνας», είχε εξηγήσει την Παρασκευή μιλώντας στο CBS ο Αμερικανός εκπρόσωπος στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό Ρόμπερτ Γουντ. «Το κινεζικό οπλοστάσιο θα διπλασιαστεί τα επόμενα δύο χρόνια. Αυτό φυσικά μας ανησυχεί πολύ», είχε προσθέσει.

«Εκτιμούμε ότι θα ήταν σωστή και λογική η παράταση της New Start, όμως ο κόσμος δεν γυρνά μόνο γύρω από τη συμφωνία αυτή», επεσήμανε από την πλευρά του ο Ριαμπκόφ στο πρακτορείο Interfax.

Ρωσία και ΗΠΑ εξακολουθούν να κατέχουν περισσότερο από το 90% των πυρηνικών όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών της Στοκχόλμης για την Ειρήνη (Sipri).

Η Κίνα, που θεωρεί ότι το οπλοστάσιό της είναι ακόμη πολύ κατώτερο, αρνείται να συμμετάσχει σε τριμερείς διαπραγματεύσεις, αλλά έχει εμφανιστεί ανοικτή σε συνομιλίες με τη συμμετοχή πολλών χωρών.

«Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να μειώσουν δραστικά το οπλοστάσιό τους, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να συμμετάσχουν και άλλες πυρηνικές δυνάμεις σε πολυμερείς συνομιλίες», ανήρτησε πρόσφατα στο Twitter το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ